ΕΡΕΥΝΑ

Ο Άρης ήταν όπως η Γη!

Νέα συναρπαστικά ευρήματα της NASA, οδηγούν τους επιστήμονες στην εκτίμηση πως ο Άρης έμοιαζε πολύ περισσότερο με τη Γη, απ’ όσο νομίζουμε!

Οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα οξειδίων του μαγγανίου σε βράχια του Άρη, κάτι που σημαίνει πως πριν από εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη!

Το ρομποτικό όχημα Curiosity έκανε την ανακάλυψη στον κρατήρα Γκέιλ (Gale), στην περιοχή Κίμπερλι (Kimberley), σε βράχους από ψαμμίτη γεμάτους με ρωγμές. Η παρουσία αυτού του χημικού στοιχείου υποδηλώνει υψηλά επίπεδα της ελεύθερης διακύμανσης οξυγόνου, στον Άρη.

«Τα οξείδια του μαγγανίου, όπως γνωρίζουμε και για τη Γη, περιλαμβάνουν ατμοσφαιρικό οξυγόνο ή μικρόβια», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνήτρια Νίνα Λάνζα (Nina Lanza), η οποία πρόσθεσε πως «τώρα βλέπουμε τα οξείδια του μαγγανίου στον Άρη και αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσαν να έχουν σχηματισθεί».

Οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά απίθανο τα μικρόβια να παρήγαγαν μαγγάνιο στον Άρη, αλλά η υπόδειξη να έχουν παραχθεί από οξυγόνο είναι απολύτως λογική. Οι ερευνητές λένε ότι τα υλικά υψηλού μαγγανίου, όπως αυτά που ανακαλύφθηκαν στον Άρη, δεν είναι ικανά να σχηματισθούν χωρίς άφθονες ποσότητες υγρού νερού και οξυγόνου.

mars2

Αλλά από πού προήλθε το οξυγόνο και πού χάθηκε; Η ομάδα της Lanza υποθέτει ότι το οξυγόνο, το οποίο προερχόταν από το νερό, εξαφανίσθηκε όταν κατέρρευσε το μαγνητικό του πλανήτη. Χωρίς μαγνητικό πεδίο για την προστασία της επιφάνειας από την ιονίζουσα ακτινοβολία, τα μόρια εντός του ύδατος, χωρίστηκαν σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Λόγω της σχετικά χαμηλής βαρύτητας στον Άρη, ο πλανήτης δεν θα μπορούσε να κρατήσει τα ελαφρύτερα άτομα του υδρογόνου, αλλά μόνο τα βαρύτερα άτομα του οξυγόνου.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το οξυγόνο απορροφήθηκε μέσα στους βράχους, δημιουργώντας τη σκουριασμένη κόκκινη σκόνη που καλύπτει πλέον την επιφάνειά του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν χρειάζεται πολύ οξυγόνο για να δημιουργηθούν τα κόκκινα οξείδια του σιδήρου, αλλά χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να σχηματισθούν τα οξείδια του μαγγανίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης, για ένα χρονικό διάστημα, ήταν αρκετά πλούσιος σε οξυγόνο.

Και αυτό είναι το συναρπαστικό αποτέλεσμα. Ο Άρης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, και να μπορούσε να γεννήσει βασική μικροβιακή ζωή. Επίσης, το άλλο ρομποτικό όχημα Opportunity ανακάλυψε, πρόσφατα, υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου σε μια τοποθεσία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Curiosity.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι επιστήμονες θα ήθελαν να συγκρίνουν το μαγγάνιο που παράγεται από τα μικρόβια για να δουν πώς διαφέρει από εκείνο που παράγεται από το οξυγόνο. Μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

(με πληροφορίες και εικόνες από Gizmodo)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.