ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλαμπόκι ουράνιο τόξο!

Πραγματικά υπάρχει αυτό το καλαμπόκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και έχει πίσω του μια ιστορία που ξεκινά από αρχαία χρόνια!

Η ποικιλία αυτή εμφανίστηκε στο Facebook, στη σελίδα της εταιρείας Glass Gem το 2012, κάνοντας αίσθηση και δημιουργώντας απορίες αν πραγματικά υπάρχει αυτό το καλαμπόκι με τον κεχριμπαρένιο καρπό και από πού προήλθε.

Η ιστορία πίσω από την Glass Gem, που προωθεί τους σπόρους, ξεκινά από έναν αγρότη στην Οκλαχόμα με το όνομα Κάρλ Μπάρνς (Carl Barnes), ο οποίος είχε στόχο ζωής να διερευνήσει τις Ινδιάνικες ρίζες του, καθώς είναι μισός Τσερόκι. Ξεκίνησε να ψάχνει ποικιλίες καλαμποκιού, θεωρώντας πως έτσι θα συνδεθεί, κατά κάποιο τρόπο, με την κληρονομιά του.

Ο 80χρονος, σήμερα, Barnes έψαχνε τους πατρογονικούς τύπους του καλαμποκιού που είχαν χαθεί στις φυλές των Native American, όταν μεταφέρθηκαν το 1800 στην περιοχή που είναι τώρα η Οκλαχόμα. Αυτό οδήγησε σε μια ανταλλαγή αρχαίων σπόρων καλαμποκιού με τους ανθρώπους, που είχε γνωρίσει και έκανε φίλους, σε όλη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Barnes άρχισε την επιλογή, την αποθήκευση, και επαναφύτευση των ιδιαίτερα πολύχρωμων σπόρων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδήγησε στο καλαμπόκι ουράνιο τόξο.

Ένας συνάδελφος του, αγρότης, ο Γκρεγκ Σούεν (Greg Schoen), συναντήθηκε μαζί του το 1994. Το επόμενο έτος, ο Barnes του έδωσε κάποιους από τους σπόρους του ουράνιου τόξου, που τους φύτεψε εκείνο το καλοκαίρι.

Στην αρχή, ο Schoen είχε μικρές ποσότητες από το πολύχρωμο καλαμπόκι στο Νέο Μεξικό, όπου μετακόμισε το 1999. Το 2005, άρχισε να καλλιεργεί μεγαλύτερες εκτάσεις κοντά στο Σάντα Φε. Όπως διαπίστωσε όταν το καλαμπόκι ουράνιο τόξο αναμιγνύεται με τις παραδοσιακές ποικιλίες δημιουργεί νέα στελέχη, τα οποία κάθε χρόνο έχουν πιο ζωηρά χρώματα.

Σε αντίθεση με το συνηθισμένο καλαμπόκι, το ουράνιο τόξο δεν είναι γλυκό, γίνεται ποπ κορν -που όμως δεν είναι πολύχρωμο- και το καλαμποκάλευρο χρησιμοποιείται σε πίτες, καθώς είναι πολύ αμυλούχο. Και για προφανείς λόγους πωλείται για διακοσμητικούς σκοπούς.

kalampoki

kalampoki2

kalampoki4

kalampoki3

kalampoki5

kalampoki6

kalampoki7

kalampoki11

kalampoki12

kalampoki13

kalampoki14

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.