ΖΩΗ

Το ζευγάρι που ζει μόνο του σε εγκαταλελειμμένο χωριό!

Πάνω από 25 χρόνια ζει μόνο του σε εγκαταλελειμμένο χωριό, ένα ζευγάρι στην Ισπανία!

Οι ερημίτες της Αραγονίας, απολαμβάνουν την ησυχία του ορεινού τοπίου και τη φυσική ζωή, αδιαφορώντας για τις σύγχρονες ανέσεις. Το μόνο που έχουν είναι ένα κινητό, αλλά δεν πιάνει και για να βρουν σήμα πρέπει να ανέβουν σε ένα από τα γύρω βουνά!

Ο Χουάν Μάρτιν (Juan Martin) και γυναίκα του Σινφορόζα (Sinforosa) είναι οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού Εστρέλα (La Estrella), που έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ’80.

estrella

Στο χωριο υπάρχει μια μικρή εκκλησία, την οποία συνοδεύει κάποιο θαύμα, όπως λένε οι ντόπιοι, και από εκεί πήρε το όνομα του, που σημαίνει «αστέρι». Σύμφωνα με τον θρύλο η Παναγία εμφανίστηκε μέσα σε μια δέσμη φωτός σε έναν βοσκό, κρατώντας στο αριστερό χέρι τον Χριστό και στο δεξί ένα αστέρι. Ο τόπος θεωρήθηκε ιερός και εκεί, το 1720, χτίστηκε ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία.

estrella6

Ο Juan και η Sinforosa, είναι και οι άνθρωποι που φροντίζουν τον ναό, καθώς μια φορά το χρόνο γίνεται προσκύνημα και καταφθάνουν επισκέπτες από τα κοντινά χωριά, ενώ κατά καιρούς πηγαίνουν και μεμονωμένοι πιστοί που θέλουν να προσκυνήσουν.

estrella4

Το ζευγάρι γεννήθηκε στην Estrella, που ήταν κάποτε ζωντανό χωριό με σχολείο, δύο ταβέρνες, και καταστήματα. Συναντήθηκαν σε ένα χορό στην ταβέρνα και παντρεύτηκαν στο εκκλησάκι. Αλλά στη συνέχεια τα πράγματα επιδεινώθηκαν.

«Κανείς δεν θα μπορούσε ζήσει από τη γεωργία, δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας και οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν. Η μετανάστευση ξεκίνησε το 1950, και από τη δεκαετία του ’80 ήμασταν οι μόνοι που μείναμε».

estrellaa

Στη ερώτηση «εσείς γιατί μείνατε» και οι δύο απαντούν: «Είναι το σπίτι μας, η γη μας. Έχουμε το σπίτι μας, τα ζώα μας, τον κήπο μας, τις ρίζες μας. Εμείς ποτέ δεν θα φύγουμε».

Όπως λένε δεν τους φοβίζει η μοναξιά και το ότι είναι αποκομμένοι από τον πολιτισμό: «Έχουμε ο ένας τον άλλον, και μια φορά το χρόνο οι προσκυνητές έρχονται για μια μέρα. Από καιρό σε καιρό, μπορεί να βρουν τον δρόμο και άλλοι επισκέπτες».

estrella5

Ο Juan και η Sinforosa δεν έχουν τηλεόραση, δεν έχουν σταθερό τηλέφωνο, δεν πηγαίνει ταχυδρόμος και, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό. Ενέργεια παίρνουν από ηλιακούς συλλέκτες για τις λάμπες και το ψυγείο τους. Τα ρούχα πλένονται στο χέρι και μαγειρεύουν στο τζάκι. Η διασκέδαση παρέχεται από ένα μικρό ραδιόφωνο τρανζίστορ και το κινητό τους πιάνει σήμα μόνο αν ανέβεις στα γύρω βουνά.

Μία ή δύο φορές το μήνα, θα βάλουν εμπρός το σαραβαλιασμένο Land Rover τους για να πάνε στο χωριό Βιγιαφράνκα (Villafranca), περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, για να αγοράσουν πράγματα που δεν μπορούν να αναπτυχθούν ή να παράγουν οι ίδιοι.

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.