ΖΩΗ

Σκλάβος έμαθε τον Jack Daniel πώς γίνεται το ουίσκι!

Ένας σκλάβος ήταν ο άνθρωπος που έμαθε στον Jack Daniel  πώς να κάνει το διάσημο ουίσκι!

Μετά από 150 χρόνια η εταιρεία της παραγωγής του πιο διάσημου μπέρμπον στον κόσμο, του Jack Daniel’s, αναγνωρίζει πως τη συνταγή και τα μυστικά της αποκάλυψε στον ιδρυτή, ένας σκλάβος με το όνομα Νίρις Γκριν (Nearis Green).

jd4

Ο άνθρωπος αυτός είχε δουλέψει μαζί με τον Ντάνιελ, ο οποίος το 1866, άνοιξε το δικό του αποστακτήριο, έχοντας μαζί του τους δυο γιους του Γκριν. Η δουλεία στην Αμερική είχε σταματήσει το 1865, ένα χρόνο πριν αρχίσει η παραγωγή του Jack Daniels.

jd2

Ως στοιχείο που επιβεβαιώνει την ομολογία αυτή της εταιρείας, έρχεται μια φωτογραφία στα τέλη του 19ου αιώνα, στην οποία διακρίνεται ο Ντάνιελ και δεξιά του ένας μαύρος εργάτης, που εκτιμάται πως είναι ένας από τους γιου του Γκριν.

Εκείνη την εποχή, αν και η δουλεία είχε σταματήσει πρόσφατα, σε ανάλογες φωτογραφίες οι μαύροι βρίσκονταν πίσω από τους λευκούς και πολύ περισσότερο, ποτέ δίπλα στα αφεντικά.

jd1
Μέχρι σήμερα, πίστευαν πως τη συνταγή είχε μάθει στον Ντάνιελ ένας λευκός ιεροκήρυκας, μπακάλης και οινοποιός, ο Νταν Κολ (Dan Call), δίπλα στον οποίο είχε δουλέψει, όταν ήταν μικρό παιδί. Ωστόσο, σύμφωνα με μια βιογραφία του Τζακ Ντάνιελ το 1967, φέρεται να έχει πει ο Κόλ, ότι ένας σκλάβος είχε διδάξει τον Ντάνιελ, όσα ήξερε.

Οι ιστορικοί πιστεύουν επίσης ότι ορισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του μπέρμπον, δεν βρέθηκα σε γερμανικές ή βρετανικές παραδόσεις, αλλά μπορεί να προέρχονται από αρχαίες αφρικανικές τέχνες και να πήγαιναν από γενεά σε γενεά. Αρκετοί μίλησαν για το μαύρο χρώμα και για τα σχήματα που υπάρχουν στην ετικέτα, που παραπέμπουν σε αφρικανική τέχνη.

jdaniels
Οι σκλάβοι φορά αποτελούσαν την πλειονότητα των ανδρών που εργάζονταν στη βιομηχανία απόσταξης και τα αρχεία δείχνουν ότι οι δεξιότητες τους ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Η αλήθεια έμενε κρυμμένη, αν και οι φήμες δεν έλειπαν, για λόγους μάρκετινγκ, καθώς εκείνη την εποχή με τον ρατσισμό στα ύψη, δεν ήταν εύκολο πράγμα να πουλήσει προϊόν που προερχόταν από μαύρους, παραδέχτηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

jd5

Μερικοί, πάντως, θεωρούν πως η αποκάλυψη της ιστορίας έχει και αυτή σχέση με το μάρκετινγκ, καθώς οι καιροί άλλαξαν και οι νέοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι με τα κοινωνικά θέματα, όπως η σκλαβιά. Οπότε η αποκάλυψη για τον Γκριν, θα προκαλούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Jack Daniel’s.

(με πληροφορίες και εικόνες από Daily Mail και Νew York Times)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.