ΤΟΠΟΙ

Τα αγάλματα που τραγουδούν!

Δύο τεράστια αγάλματα την αυγή βγάζουν κάποιους ήχους, σαν μακρόσυρτο τραγούδι!

Τα πέτρινα αγάλματα, ύψους 18 μέτρων, βρίσκονται στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη του Λούξορ, στην Αίγυπτο. Στους αρχαίους χρόνους θεωρούσαν πως ανήκαν στον Μέμνονα και τους έδωσαν το όνομα «οι κολοσσοί του Μέμνονα».

Όμως, αν και το όνομα του μνημείου παραμένει, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως ανήκαν στον Φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ, ο οποίος βασίλεψε στην αρχαία Αίγυπτο περίπου 3.400 χρόνια πριν.

Τα δίδυμα αγάλματα απεικονίζουν το Φαραώ σε καθιστή θέση, με τα χέρια του αναπαύεται στα γόνατά του και το βλέμμα του βλέπει ανατολικά προς το ποτάμι. Κάποτε βρισκόταν στην πύλη εισόδου του ναού του Αμενχοτέπ, ένα τεράστιο κατασκεύασμα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Φαραώ, όπου λατρεύτηκε σαν θεός επί της Γης.

Όταν χτίστηκε, το συγκρότημα του ναού ήταν το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο στην Αίγυπτο, αν και πολύ λίγο μέρος του σώζεται σήμερα. Οι πλημμύρες του Νείλου ροκάνιζαν τα θεμέλια του και αποφασίστηκε η κατεδάφιση του και επαναχρησιμοποίηση των ογκολίθων για άλλα κτίρια. Τα αγάλματα γλίτωσαν, αν και είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Γύρω από το όνομα τους υπάρχει ένας μύθος πίσω από το όνομα του μνημείου. Το 27 π.Χ., ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε το βόρειο άγαλμα, που κατέρρευσε από τη μέση και πάνω και υπέστη ρωγμές το κάτω μισό.

Όμως, το υπόλοιπο κάτω μισό αυτού του αγάλματος άρχισε να παράγει ένα περίεργο μουσικό ήχο, συνήθως την αυγή, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και την εξάτμιση της δροσιά μέσα στις ρωγμές.

Οι επισκέπτες κατά την πρώιμη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο που πήγαν να ακούσουν το τραγούδι, έδωσαν στα αγάλματα το όνομα του «Μέμνονα».

Ο Μέμνων ήταν βασιλιά της Αιθιοπίας, και ήρωας του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος είχε προστρέξει σε βοήθεια του θείου του Πριάμου, αλλά τελικά σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα. Ο Μέμνων θεωρείτο γιος της Ηούς, θεότητας της αυγής, και μετά το θάνατό του, η μητέρα του λέγεται ότι έριχνε τα δάκρυα της κάθε πρωί.

Το «τραγούδι» των αγαλμάτων αποδόθηκε στο πένθος της μητέρας του Μέμνονα για τον γιο της. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο τραγούδι αυτό, προέρχεται από τον Έλληνα ιστορικό και γεωγράφο Στράβονα, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε ακούσει τον ήχο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε 20 π.Χ.

Ο Στράβων είπε ότι ακουγόταν «σαν ένα χτύπημα». Επίσης, ο Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας το συνέκρινε με σπάσιμο χορδών λίρας. Άλλοι το περιέγραψαν ως εντυπωσιακό ήχο από ορείχαλκο ή σφύριγμα.

Για περισσότερο από δύο αιώνες το «τραγούδι» των αγαλμάτων έφερε επισκέπτες από τον τότε γνωστό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Στη συνέχεια, περίπου 199 μ.Χ, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σέπτιμος Σέβηρος, επισκεαύσε το άγαλμα και το τραγούδι δεν ακούστηκε ποτέ ξανά. Οι δύο μικρότερες εικόνες λαξευμένες στο μπροστινό θρόνο στα πόδια του αγάλματος είναι η γυναίκα και η κόρη του Φαραώ Αμενχοτέπ.

colossi1

colossi

colossi2

colossi5

colossi4

colossi3

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet και Wikipedia)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.