ΖΩΗ

Η πόλη που κέρδισε τη μάχη για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Μια πόλη στο Μπαγκλαντές κατάφερε να μετατραπεί από θάλαμο αερίων, λόγω της ακραίας ρύπανσης του αέρα, σε μία από τις πιο καθαρές περιοχές, δείχνοντας πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Η Ρατζσάχι (Rajshahi) θεωρείτο από τις μολυσμένες πόλεις του κόσμου και κατάφερε με μελετημένες ενέργειες και, βέβαια, πολιτική βούληση να αντιστρέψει την εικόνα.

Σε αυτήν την πόλη η ρύπανση της ατμόσφαιρας γινόταν από αιθαλομίχλη, η οποία προερχόταν από τα οχήματα, τους κλιβάνους τούβλων, το μπετόν και την έλλειψη πρασίνου.

Rajshahi2

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκίνησε πριν από, περίπου, 15 χρόνια. Η πρώτη κίνηση ήταν να φυτευτούν πολλά δέντρα. Η επόμενη ήταν να απομακρυνθούν από το κέντρο τα ρίκσο (τρίτροχα ταξί) που χρησιμοποιούν μπαταρίες, τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στην πόλη των μεγάλων φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, στους κλιβάνους τούβλων τοποθετήθηκαν διαφορετικές καμινάδες που διυλίζουν τον καπνό και χρησιμοποιούνται καλύτερης ποιότητας καύσιμα.

Rajshahi1

Οι επικεφαλής μηχανικοί του έργου αναγέννησης της πόλης, επισκέφθηκαν το Λονδίνο, την Κίνα και την Ιαπωνία και μετά από όσα είδαν ξεκίνησαν την κατασκευή νέων, καλύτερων πεζοδρόμων. Όχι μόνο για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να περπατούν, αλλά για να μην βγάζουν πολύ σκόνη.

Μέχρι στιγμής η πόλη έχει κατασκευάσει περίπου 14,5 χιλιόμετρα πεζοδρόμων, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων 34 χιλιομέτρων. Επίσης, ολοκληρώνεται ο πρώτος ποδηλατόδρομος στο Μπαγκλαντές, που θα μειώσει περαιτέρω την ανάγκη να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι αυτοκίνητα και άλλα ρυπογόνα οχήματα.

Rajshahi3

Τα στοιχεία από την εφαρμογή αυτών των μέτρων δείχνει πως η πόλη καθάρισε και η διαφορά στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μειωμένα, τουλάχιστον κατά τα 2/3 μέσα στη διετία 2014-2016.

(με πληροφορίες και εικόνες από Guardian και Inhabitat)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.