ΕΡΕΥΝΑ

Από το Διάστημα εντοπίστηκαν οι μυστηριώδεις ήχοι της Καραϊβικής

Οι περίεργοι ήχοι που ακούγονται από τον βυθό της Καραϊβικής, απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, όμως τα βήματα για τη λύση του μυστηρίου, έρχονται από το Διάστημα!

Ανακαλύφθηκε ένας ήχος, πολύ πιο συγκεκριμένος από τους προηγούμενους που γνώριζαν οι επιστήμονες, ο οποίος θεωρούν ότι προκαλείται από έναν μοναδικό συνδιασμό της κίνησης του νερού και της υποβρύχιας γεωγραφίας της Καραϊβικής.

Αν και ο ήχος ακούγεται σε συχνότητα που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο αυτί – περίπου 28 οκτάβες κάτω από τη χαμηλότερη νότα στο πιάνο- ανιχνεύεται από το διάστημα, εξαιτίας των διαταραχών που προκαλεί το βαρυτικό πεδίο της Γης.

caribbean1

Photo Christopher

Όπως έγραψαν στη μελέτη τους οι ερευνητές, η ημίκλειστη λεκάνη της Καραϊβικής Θάλασσας λειτουργεί σαν το χώρο απ’ όπου προέρχεται ο ήχος, ο οποίος μοιάζει σαν υπόκωφο σφύριγμα. Και παράγεται από ένα επαναλαμβανόμενο, αλλά σε πολύ αργή κίνηση και χαμηλής έντασης-πρότυπο κύμα, το οποίο ταξιδεύει το μήκος της θάλασσας σε ένα κύκλο 120 ημερών.

Η κίνηση του συνδυάζεται με την πίεση στον πυθμένα της θάλασσας για να δημιουργήσει μια αντήχηση, όπως ο αέρας σε μια σφυρίχτρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Κρις Χιούτζ (Chris Hughes) ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ: «η σφυρίχτρα ακούγεται, γιατί ο αέρας ταλαντεύεται και εκπέμπει ένα κύμα. Στην περίπτωση του ήχου της Καραϊβικής το νερό πάλλεται μέσα και έξω από την κλειστή θάλασσα. Δεδομένου των αλλαγών νερού, με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να εντοπίσουμε ότι η ταλάντωση της μάζας έχει σχέση με το πεδίο βαρύτητας της Γης».

(με πληροφορίες από Live Science / Πρώτη εικόνα Ryan Mitchell)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.