ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το απομονωμένο ψάρι ηλικίας 60.000 ετών!

Ένα ψαράκι που κινδυνεύει με εξαφάνιση, θεωρείται το πιο απομονωμένο πλάσμα στη Γη και η ηλικία του υπολογίζεται στα 60.000 χρόνια!

Πρόκειται για ένα είδος κυπρίνου, μεγέθους μόλις 2,5 εκατοστών, το pupfish Devils Hole (Cyprinodon diabolis), γιατί ζει στη λεγόμενη τρύπα του διαβόλου (Devils Hole) σε μια από τις ξηρότερες και αφιλόξενες περιοχές στον κόσμο, στην καρδιά της ερήμου Μογιάβε (Mojave), στις ΗΠΑ.

Σήμερα, ζουν λιγότερα από 50, αν και γίνεται κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του είδους, ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την άντληση νερού για να μην χαλάσει ο ιδιαίτερος βιότοπος του.

mojave

Το ψαράκι ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια μέσα σε μια τρύπα από ασβεστόλιθο, 3 επί 6 μέτρα, και με νερό που αυξομειώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν και το σπήλαιο είναι ανοιχτό στον αέρα, το νερό στο εσωτερικό δεν είναι συνδεδεμένο με οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Στα 15 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται η λίμνη για αυτά τα ψάρια,τα οποία επιβιώνουν κάτω από συνεχώς σκληρές συνθήκες, με μια σταθερή θερμοκρασία 32-33 βαθμούς Κελσίου, λιγοστό οξυγόνο, και σποραδικές αλλαγές στα επίπεδα του νερού.

mojave1

Οι ερευνητές έψαχναν πάντα να βρουν πώς βρέθηκε εκεί το pupfish. Η μελέτη της γεωλογίας του σπηλαίου οδήγησε κάποιους να θεωρήσουν ότι ιθαγενείς Ινδιάνοι μπορεί να είχαν εισαγάγει εκεί το ψάρι σχετικά πρόσφατα.

Άλλες εκτιμήσεις ήταν ότι συναφή είδη των pupfish, που ζουν στην Κοιλάδα του Θανάτου, μπορεί να έχουν με κάποιο τρόπο ταξιδέψει χερσαία στο σπήλαιο, είτε μεταφερόμενα από πουλιά, είτε από μια υπόγεια διαδρομή νερού.

pupfish

Τώρα η απάντηση έρχεται από νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Ecology, από μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τους Ισμαήλ Σαγκλάμ (Ismail Saglam) και Μάικλ Μίλερ (Michael Miller) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη γενετική ιστορία του ψαριού και την συνέκριναν με δύο άλλα στενά συγγενικά είδη pupfish, το pupfish Owens (radiosus) και το Ash Meadows Amargosa pupfish (nevadensis mionectes), για να μάθουν πότε και που ξεκόπηκε από αυτά.

Εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι το Devils Hole pupfish διασπάστηκε από τα άλλα είδη 50.000 έως 80.000 χρόνια πριν, δηλαδή πάνω από 40.000 έως 60.000 χρόνια νωρίτερα από ό, τι έδειχναν τα προηγούμενα στοιχεία. Ήταν η ίδια περίοδος που εμφανίστηκαν και στην Devils Hole, περίπου 50.000 έως 60.000 χρόνια πριν.

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.