ΕΡΕΥΝΑ

Καλλιεργούν λαχανικά για τον Άρη!

Τρόφιμα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον Άρη, καλλιεργούν επιστήμονες σε έδαφος προσομειωμένο με αυτό στον κόκκινο πλανήτη και όπως λένε τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Μάλιστα, έχουν βρει 10 είδη δημητριακών και λαχανικών, τα οποία αναπτύχθηκαν τέλεια και θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν στο χώμα του Άρη, οι αστροναύτες που ενδέχεται να κάνουν το μεγάλο ταξίδι το 2030, όπως έχει προγραμματίσει η NASA ή και ακόμα νωρίτερα, αν γίνουν οι αποστολές που σχεδιάζουν ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk και η ολλανδική εταιρεία Mars One.

Ανάμεσα στα τρόφιμα είναι ραπανάκια, μπιζέλια, ντομάτα, κάρδαμο, ρόκα, σπανάκι, ραδίκια και σίκαλη, που αναπτύχθηκαν σαν να είχαν φυτευτεί στη γη. Επίσης, αποδείχθηκε πως τα τρόφιμα αυτά δεν απορροφούν βαρέα τοξικά μέταλλα από το χώμα, κάτι που σημαίνει πως είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Την έρευνα διενεργούν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βαγκένιγκεν (Wageningen) στην Ολλανδία. Το πείραμα τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με την τελική συγκομιδή των λαχανικών και των σιτηρών να γίνεται τον Οκτώβριο του 2015.

Ο προσομοιωτής του εδάφους του Άρη προέρχεται από ένα ηφαίστειο στη Χαβάη και ανάλογη προσομείωση γίνεται και για το έδαφος της Σελήνης με χώμα από την έρημο της Αριζόνας. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο υπό σταθερή θερμοκρασία, υγρασία και φως, υπό την ατμόσφαιρα της Γης.

«Αυτό συμβαίνει επειδή αναμένουμε ότι η καλλιέργεια της πρώτης σοδειάς στον Άρη και το φεγγάρι θα γίνει σε υπόγεια δωμάτια για την προστασία των φυτών από το εχθρικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της κοσμικής ακτινοβολίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάμελινκ (Wamelink).

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα φυτά περιείχαν «όχι επικίνδυνα επίπεδα», βαρέων μετάλλων και οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα ως «ελπιδοφόρα». Εντυπωσιακό είναι πως τα φυτά στο προσομοιωμένο έδαφος του Άρη αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, αντίθετα δεν είχαν την ίδια πρόοδο όσα φυτεύτηκαν στο έδαφος που μοιάζει με τη Σελήνη.

mars1

mars2

mars3

mars4

mars5

mars6
(με πληροφορίες και εικόνες από Daily Mail και Food for Mars and Moon)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.