ΤΕΧΝΗ

Έργα τέχνης από κοπριά αγελάδων!

Τέχνη με ο,τι διαθέτει κάνει ο καθένας, και στη Ρουάντα ένα μικρό εργαστήριο φτιάχνει παραδοσιακά έργα, από κοπριά αγελάδων!

Σε αυτήν την αφρικανική χώρα, τα βοοειδή είναι σημαντικό σύμβολο για τους κατοίκους, ενώ βρίσκονται παντού, κυρίως, στην επαρχία της χώρας.

Για γενιές ολόκληρες, η κοπριά αγελάδων ήταν η πηγή μιας πραγματικά εντυπωσιακής και μοναδικής μορφής τέχνης η οποία υπάρχει μόνο στη Ρουάντα, και ονομάζεται imigongo. Παρά το μάλλον αντισυμβατικό μέσο, οι χαρακτηριστικές πολύχρωμες παραδοσιακές ζωγραφικές, με γεωμετρικά σχήματα, ταιριάζουν απόλυτα με τις περισσότερες μοντέρνες διακοσμήσεις.

Ο θρύλος λέει ότι τον 18ο αιώνα, πρίγκιπας Κακίρα (Kakira) ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις κοπριές για να διακοσμήσει τα εσωτερικά τοιχώματα στο σπίτι του γιου του, τις οποίες ανέμειξε με τέφρα και πηλό για το χρώμα. Η νέα μορφή τέχνης πήρε το όνομα του γιου του πρίγκιπα, Gisaka-Imigongo.

Τα σημερινά imigongo, ως επί το πλείστον, δεν κρέμονται στους τοίχους, και γενικά είναι ζωγραφισμένα πάνω σε ξύλινες πλάκες ή επίπεδες επιφάνειες. Οι πίνακες έχουν ζωντανά χρώματα που προέρχονται από φυσικά υλικά, μουστάρδα για το κίτρινο, κόκκινο από σκουριά και πηλό, λευκό από πηλό επίσης, και μαύρο από τις στάχτες μπανάνας.

Αυτή η τέχνη σταμάτησε στη δεκαετία του ’90 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας και πολλοί καλλιτέχνες σκοτώθηκαν. Σήμερα υπάρχουν μερικοί συνεταιρισμοί στην ανατολική επαρχία, διατηρώντας στη ζωή αυτή τη μορφή τέχνης στη ζωή, η οποία μάλιστα είναι ακμάζουσα. Οι σημερινοί καλλιτέχνες είναι κυρίως γυναίκες, οι περισσότερες χήρες του εμφυλίου.

Το κέντρο της παραγωγής imigongo είναι στην πόλη της Νιακαραμπί (Nyakarambi), περίπου τρεισήμισι ώρες με το λεωφορείο, νοτιοανατολικά του Κιγκάλι, της πρωτεύουσα της χώρας. Το εργαστήριο λέγεται Kakira Imigongo, από το όνομά του πρίγκιπα που τα ανακάλυψε.

imigogo2

imigogo3

imigogo6

imigogo1

imigogo7

imigogo5

imigogo4

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.