ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας μοιάζει και λειτουργεί σαν φύλλο!

Αυτός ο πράσινος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας έχει πολύ περισσότερα κοινά με τα πράσινα φύλλα ώστε να μοιάζει με αυτά, καθώς φωτοσυνθέτει, όπως και τα φύκια που τρώει!

Ερευνητές διαπίστωσαν πως ο Elysia Chlorotica, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ακολουθεί μια περίεργη λειτουργία, καθώς ενσωματώνει στο DNA του, τα γονίδια των φυκιών που καταναλώνει και ουσιαστικά είναι ο πρώτος έμβιος οργανισμός που παράγει χλωροφύλλη, ακριβώς όπως ένα φυτό!

seaslug2

Αυτό σημαίνει ότι για τη διατροφή του έχει ανάγκη τις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να φωτοσυνθέσει. Οι ερευνητές της δεκαετίας του 1970 γνώριζαν ότι ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας ήταν σε θέση να αποκτήσει χλωροπλάστες (οργανίδια στα φυτά που περιέχουν τη χρωστική ουσία της χλωροφύλλης, η οποία μετατρέπει το φως σε ενέργεια) από τα φύκια.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανείς δεν ήξερε πώς ακριβώς ήταν σε θέση να διατηρηθούν οι χλωροπλάστες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι τα χρωμοσώματα του θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα περιέχουν πραγματικά γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες των χλωροπλαστών, οι οποίοι αποκτήθηκαν από τα φύκια.

seasluga

Έτσι, αν και κάθε νέα γενιά πρέπει να πάρει νέους χλωροπλάστες από τα φύκια, τα απαραίτητα γονίδια για να τους κρατήσουν σε λειτουργία και να φωτοσυνθέτουν, υπάρχουν ήδη στο γονιδίωμα του γυμνοσάλιαγκα.

(με πληροφορίες και εικόνες από My Modern Met)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.