ΤΟΠΟΙ

Η υπόγεια σήραγγα με τα ασανσέρ!

Πάνω από έναν αιώνα λειτουργεί η υπόγεια σήραγγα, κάτω από τον ποταμό Έλβα, στο Αμβούργο, στην οποία αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζοί  μπαίνουν και βγαίνουν με τη βοήθεια ασανσέρ!

Το υπόγειο τούνελ του Σεντ Πάουλι (St. Pauli Elbtunnel) άνοιξε το 1911 για τη διευκόλυνση της μετακίνησης πεζών και οχημάτων, που εργάζονταν ή πήγαιναν στις αποβάθρες του Αμβούργου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο.

Το μήκος του είναι 426 μέτρα και βρίσκεται 24 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια του ποταμού. Τέσσερις τεράστιοι ανελκυστήρες και στις δύο πλευρές της σήραγγας διευκολύνουν την πρόσβαση για αυτοκίνητα και κάθε είδους τροχοφόρα.

Το 1975 δημιουργήθηκε νέα σήραγγα του Έλβα, ωστόσο η παλιά παραμένει συνδέοντας τη βόρεια είσοδο του λιμανιού, το St. Pauli Piers με το νησί του Έλβα, το Steinwerder.

Το 2008, περίπου 300.000 αυτοκίνητα, 63.000 ποδήλατα και 700.000 πεζοί πέρασαν από τη συγκεκριμένη ιστορική σήραγγα, η οποία είναι ανοιχτή 24 ώρες για πεζούς και ποδήλατα. Για μηχανοκίνητα οχήματα οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 05.20 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και το Σάββατο από 05.20 το πρωί, έως 16:00 το απόγευμα.

Οι εργασίες για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1907. Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 74 τραυματίσθηκαν σοβαρά και 600 έχασαν το φως τους, από τους 4.440 εργαζόμενους, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

st pauli1

st pauli3

st pauli4

st pauli7

st pauli8

st pauli9

st pauli11

st pauli13

st pauli12

st pauli16

(με πληροφορίες από Wikipedia / Εικόνες Commons.Wikimedia / Βίντεο Klaus Lübke)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.