ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα μυστηριώδη αναχώματα που ξεπηδούν στο έδαφος!

Μυστήριο αποτελούν τα αναχώματα που ξεπηδούν στο έδαφος, σαν μικροί λόφοι, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από την Αμερική, μέχρι τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Μοιάζουν με «καμπούρες», που εμφανίζονται κατά χιλιάδες και το ύψος τους φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τα δύο μέτρα. Η ανακάλυψη τους στην Αμερική, έγινε από τον Τσαρλς Γουίλκες (Charles Wilkes), αξιωματικό και εξερευνητή, το 1841.

Ο Wilkes πίστευε, αρχικά, ότι τα αναχώματα ήταν τάφοι των αρχαίων Ινδιάνων και διέταξε τους άντρες του να τους σκάψουν. Όμως, δεν βρέθηκαν οστά, όπως περίμενε.

Οι ειδικοί άρχισαν να ασχολούνται με το φαινόμενο και διαπίστωσαν ότι τα αναχώματα είναι ηλικίας χιλιάδων ετών, αλλά δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν το πώς, ποιος ή τι τα δημιούργησε. Κατά τη διάρκεια των ετών έχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες που εμπλέκουν τα πάντα, από τους σεισμούς, παγετώνες που έλιωσαν, μέχρι σκίουρους και τυφλοπόντικες που έσκαβαν.

Αναχώματα έχουν βρεθεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλη την υδρόγειο, εκτός από την Ανταρκτική. Στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον είναι γνωστοί ως «σκάψιμο γουρουνιού», στο Νέο Μεξικό και το Κολοράντο ως «λιβάδι από αναχώματα», και στις νοτιοανατολικές πολιτείες ως «αναχώματα σπυράκι». Οι Νοτιοαφρικανοί τους αποκαλούν «heuweltjies», ή μικρούς λόφους, και οι Βραζιλιάνοι τους αποκαλούν, απλά, «ανάχωμα».

Το σχήμα, το μέγεθος και η σύνθεση των αναχωμάτων ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Είναι συνήθως κυκλικά ή ωοειδή, και αποτελούνται από πιο σκούρο χώμα, όταν το έδαφος αναμιγνύεται με οργανική ύλη, συμπεριλαμβανομένου του ξυλάνθρακα.

mima6

mima2

mima1

mima4

mima5

mima3

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.