ΕΡΕΥΝΑ

H Γη έχει και δεύτερο φεγγάρι!

Μια έκπληξη επιφύλασσε η NASA, αποκαλύπτοντας πως εκτός από τη Σελήνη υπάρχει και ένα δεύτερο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τη Γη, εδώ και έναν αιώνα!

Πρόκειται, ουσιαστικά για έναν αστεροειδή, με ακανόνιστη τροχιά, η οποία ωστόσο είναι μόνιμη τα τελευταία 100 χρόνια και οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα συνεχίσει τον «χορό» γύρω από τη Γη για αρκετούς αιώνες ακόμα.

Λέγεται «αστεροειδής 2016 Ηο3» και έχει 37 μέτρα μήκος και 91,5 μέτρα πλάτος. Ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, που βρίσκεται στη Χαλικάλα (Haleakala), στη Χαβάη. Ο αστεροειδής έχει ένα μοναδικό μοτίβο, κάνει μια αργή κίνηση μπρος – πίσω και περιστρέφεται προς τα επάνω.

Ο διευθυντής του Κέντρου της NASA για τα αντικείμενα κοντά στη Γη (NEO), Πολ Χόντας (Paul Chodas), εξηγεί ότι λόγω της απόστασης του, το νέο μίνι φεγγάρι είναι ένας «οιονεί-δορυφόρος» της Γης και όχι ένα πραγματικός δορυφόρος.

NASA1

Όπως λέει, «η κυκλική τροχιά του αστεροειδούς εξαρτάται από τη βαρύτητα της Γης που τον κρατά μακριά και τον εμποδίζει να πλανιέται μακρύτερα από, περίπου, 100 φορές την απόσταση της Σελήνης. Ο ίδιος λόγος τον εμποδίζει, επίσης, να πλησιάζει πολύ πιο κοντά από ό, τι περίπου 38 φορές την απόσταση της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, αυτός ο μικρός αστεροειδής πιάνεται σε ένα μικρό «χορό» με τη Γη», παρατήρησε.

Με τα χρόνια, άλλοι αστεροειδείς έχουν κάνει έναν παρόμοιο «χορό» με τον πλανήτη μας, αλλά δεν κράτησε για πολύ καιρό. Σύμφωνα με τον Chodas, όλα δείχνουν πως αυτός ο νέος αστεροειδής πολύ πιο κλειδωμένος με εμάς, προβλέποντας ότι θα μείνει έτσι για αιώνες.

(με πληροφορίες από Inhabitat / Βίντεο NASA)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.