ΤΟΠΟΙ

Οι αμμόλοφοι που… τραγουδούν!

Στο Καζακστάν, ένα από τα αξιοθέατα αποτελούν οι «αμμόλοφοι που τραγουδούν», οι οποίοι βγάζουν έναν χαμηλό, σταθερό ήχο, και όπως είναι αναμενόμενο περιβάλλονται από σκοτεινούς μύθους.

Οι αμμόλοφοι αυτοί που έχουν ύψος 150 μέτρα και καλύπτουν έκταση τριών χιλιομέτρων, βρίσκονται πάνω στις στέπες του νοτιοανατολικού Καζακστάν και στα φαράγγια της οροσειράς Τιέν Σαν (Tian Shan) κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Όταν υπάρχει ξηρασία και φυσά ο άνεμος από τους αμμόλοφους ακούγεται ένα συνεχές βουητό, σαν όργανο χαμηλής συχνότητας. Πριν οι φυσικοί εξηγήσουν το φαινόμενο, ο μύθος που κυριαρχούσε ήταν πως εκεί είχε θαφτεί ο Μογγόλος κατακτητής Τζένγκις Χαν και από αυτόν προερχόταν το τραγούδι!

Οι επιστήμονες, όμως, είχαν άλλη άποψη. Όπως διαπίστωσαν, ο ήχος προέρχεται από την τριβή των κόκκων της άμμου, που προκαλείται όταν φυσά αέρας.

Οι αμμόλοφοι, πάντως, είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του εθνικού πάρκου Αλτινεμέλ (Altynemel), που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά του εμπορικού κέντρου του Καζακστάν, του Αλμάτι. Το πάρκο διαθέτει επίσης ηφαιστειογενή βουνά, χώρους ταφής αρχαίων ηγεμόνων, φαράγγια και πολλά άγρια ζώα, ανάμεσα στα οποία και η «αστραπιαία» γαζέλα, όπως λέγεται λόγω του ξαφνικού βηματισμού της.

Δίπλα από το Altynemel υπάρχει ένα άλλο εθνικό πάρκο, το Τσαρίν (Charyn), που έχει δημιουργηθεί γύρω από ένα φαράγγι μήκους 154 χιλιομέτρων. Το μέρος που επιλέγουν οι περισσότεροι τουρίστες ονομάζεται η «Κοιλάδα των Κάστρων», όπου υπάρχουν κάποιοι βράχοι σε σχήμα πύργων μεσαιωνικού φρουρίου.

sad

sad1

sad2

sad3

sad4

sad5

(με πληροφορίες και εικόνες από Avax News)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.