ΕΡΕΥΝΑ

Τα θλιμμένα τραγούδια προκαλούν πόνο αλλά και ευχαρίστηση!

Τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν ακούν θλιμμένα τραγούδια μελέτησε έρευνα, διαπιστώνοντας πως το άκουσμα τους προκαλεί μελαγχολία, αλλά και ευχαρίστηση!

Η έρευνα έγινε από δύο πανεπιστήμια στην Αγγλία και τη Φινλανδία, του Ντάραμ (Durham) και του Γιβάσκιλα (Jyväskylä), σε 2.436 άτομα και στόχο είχε να διαπιστωθεί για το πώς η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάθεση των ανθρώπων.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό PLoS ONE, η πλειονότητα των ερωτηθέντων τόνισε ότι τα ακούσματα είχαν σχέση με τις εμπειρίες τους. Για ορισμένους η ικανοποίηση προήλθε από την απόλαυση της μελωδίας, αλλά για άλλους ήταν επώδυνη υπενθύμιση άσχημων αναμνήσεων, όπως θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός ή άλλες αντιξοότητες.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τουόμας Εουρόλα (Tuomas Eerola), τόνισε πως «τα αποτελέσματα μας βοηθούν να εντοπίσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ρυθμίζουν τη διάθεση τους με τη βοήθεια της μουσικής, καθώς και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις διαδικασίες της άνεσης, ανακούφισης, και απόλαυσης».

music

Photo B Rosen

«Τα ευρήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κατανόηση της παράδοξης φύσης της απόλαυσης των αρνητικών συναισθημάτων μέσα από τις τέχνες και τη λογοτεχνία», παρατήρησε.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Χένα – Ρίικα Πελτόλα (Henna-Riikka Peltola) από το πανεπιστήμιο του Jyväskylä, δήλωσε ότι η θλιβερή μουσική οδήγησε σε ανάμεικτα συναισθήματα και έχει άμεση σχέση με την εμπειρία του κάθε ανθρώπου, καθώς η μουσική είναι η κεντρική πηγή αυτών των εμπειριών.

Οι ηλικιωμένοι που είχαν πιο ισχυρές εμπειρίες, έβρισκαν παρηγοριά στο άκουσμα θλιβερής μουσικής, ενώ ισχυρά αρνητικά ήταν τα συναισθήματα για τους νεότερους και τις γυναίκες.

(με πληροφορίες από ΜedicalXpress / Eικόνα Ray Che)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.