ΖΩΗ

Τα πιο ακριβά πράγματα στον κόσμο!

Παραδοσιακά ο χρυσός είναι ταυτόσημος με την ακρίβεια. Ωστόσο, υπάρχουν ουσίες που είναι πολύ πιο ακριβές από το κίτρινο μέταλλο, και περισσότερο πολύτιμες από αυτό.

Η Telegraph έκανε μια αξιολόγηση των ουσιών που θεωρούνται πιο ακριβές στον κόσμο και τις ταξινόμησε ανάλογα με το βάρος τους. Η μέτρηση έγινε με το γραμμάριο και η λίστα είναι εντυπωσιακή και απρόσμενη.

Όντας αξίζει το βάρος σας σε χρυσό δεν είναι απαραίτητα μια τέτοια ισχυρή επευφημία. Παρά τη λαϊκή ρήση, υπάρχουν αρκετές ουσίες που είναι λίβρα-για-λιβρών πολύ πιο ακριβό από ό, τι το κίτρινο μέταλλο.

Μετρημένη από το γραμμάριο, εδώ είναι μερικές από τις πιο πολύτιμες ουσίες στον κόσμο.

Σαφράν

Saffron

Το σαφράν θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και η τιμή του φτάνει τις 10 λίρες (12,7 ευρώ) το γραμμάριο. Ο λόγος είναι πως κάθε λουλούδι παράγει ελάχιστη ποσότητα και υπολογίζονται περίπου 150 λουλούδια για ένα γραμμάριο σαφράν.

Χαβιάρι

caviar

Το ιρανικό χαβιάρι μπελούγκα κοστίζει 20 λίρες (25,5 ευρώ) ανά γραμμάριο. Προέρχεται από σπάνιο οξύρρυγχο και σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες είναι το πιο ακριβό φαγητό στον κόσμο.

Πλατίνα

platinum

Το 1976 η μουσική βιομηχανία δημιούργησε τους πλατινένιους δίσκους για κάθε άλμπουμ που πουλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια. Η τιμή της πλατίνας έπεσε και σήμερα υπολογίζεται στις 23 λίρες (30 ευρώ) ανά γραμμάριο

Χρυσός

gold

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει από το 2011 και η μέση τιμή του, σήμερα, μετά από συχνές διακυμάνσεις υπολογίζεται στις 28 λίρες (36 ευρώ) ανά γραμμάριο.

Κέρατο ρινόκερου

rhinos
Τα κέρατα του ρινόκερου πωλούνται μέχρι 100.000 δολάρια το κιλό ή 88 ευρώ το γραμμάριο. Η λαθροθηρία έχει αναβιώσει από το 2008, μετά από την εξάπλωση μιας φήμης ότι η σκόνη από το κέρατο του ρινόκερου θεραπεύει τον καρκίνο.

Χρυσόσκονη

gold powder

Το ιρανικό χαβιάρι μπορεί να είναι το πιο ακριβό φαγητό στον κόσμο, αλλά δεν είναι το πιο δαπανηρό πράγμα που μπορείτε να βάλετε στο στόμα σας. Η χρυσόσκονη, η οποία χρησιμοποιείται για επιχρύσωση, λέγεται ότι είναι η πιο πολύτιμη βρώσιμη ουσία στον κόσμο. Ένα γραμμάριο μπορεί να κοστίζει 200 λίρες (255 ευρώ) ανά γραμμάριο.

Πλουτώνιο

plutonium

Το πλουτώνιο θεωρείται από τις ακριβότερες πυρηνικές ουσίες με την τιμή του να βρίσκεται στις 2.763 λίρες (3.500 ευρώ) ανά γραμμάριο.

Photo Wikipedia

Τρίτιο

Tritium

Το τρίτιο ή υδρογόνο-3 είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου. Το τρίτιο είναι πολύ σπάνιο στη Γη, και η τιμή του υπολογίζεται στις 20.748 λίρες (26.300 ευρώ) ανά γραμμάριο. Στην καθημερινότητα έχει βρει εφαρμογές στις συσκευές αυτοτροφοδοτούμενου φωτισμού, όπως ρολόγια, σημεία εξόδου, σήματα κινδύνου κλπ.

Διαμάντι

diamond

Το πιο ακριβό διαμάντι που πωλήθηκε ποτέ ήταν το Pink Star, που απέφερε 51.7 εκατομμύρια λίρες (655 εκατομμύρια ευρώ) το 2013, δηλαδή περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά γραμμάριο.

Καλιφόρνιο

calif

Το Καλιφόρνιο 252 δεν υπάρχει στη φύση και δημιουργείται στα εργαστήρια. Είναι ραδιενεργό μέταλλο που κατά τη διάσπαση του εκπέμπει πολλά νετρόνια. Χρησιμοποιείται για την εκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων και τη θεραπεία του καρκίνου. Βρίσκεται επίσης σε ανιχνευτές μετάλλων. Η τιμή του υπολογίζεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ ανά γραμμάριο.

Αντιύλη

antimatter

Το 1999, η NASA ανακοίνωσε ότι θα κοστίσει 62.500 δισεκατομμύρια δολάρια για να παράγουν ένα γραμμάριο αντιυδρογόνου. Επτά χρόνια αργότερα, εκτιμήθηκε ότι ένα γραμμάριο ποζιτρόνιου (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου) θα κόστιζε 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραχθεί. Το CERN δώσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την παραγωγή ενός δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Κάτι που σημαίνει πως για ένα ένα γραμμάριο θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες τετράκις εκατομμύρια φράγκα!

(με πληροφορίες και εικόνες από Telegraph / Πρώτη εικόνα Wikipedia)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.