ΕΡΕΥΝΑ

Με λέιζερ αποκαλύφθηκε αρχαία πόλη στην Καμπότζη!

Εντυπωσιακά στοιχεία για σημαντικά αρχαία μνημεία που ήταν κρυμμένα στη ζούγκλα της Καμπότζης, έφερε στο φως έρευνα που έγινε με σαρωτή λέιζερ!

Πρόκειται για άγνωστα μνημεία και μια ολόκληρη πόλη, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ανγκόρ Ουάτ (Angkor Wat), θρησκευτικό συγκρότημα που θεωρείται ένα από τα αρχαία θαύματα του κόσμου.

Angkor3

Η έρευνα, έγινε με βάση την εναέρια τεχνολογία σάρωσης με λέιζερ, η οποία είναι γνωστή ως lidar. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής, Αυστραλός αρχαιολόγος Ντάμιεν Έβανς (Damian Evans), ακολουθήθηκε αυτή η μέθοδος καθώς θεωρούσε πως οι μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας περιβάλλονται από μνημεία. Και αποδείχτηκε πως είχε δίκιο.

Angkor4

Το Angkor Wat, χτίστηκε από τις αρχές έως τα μέσα του 1100 από τον βασιλιά Suryavarman II δείχνοντας τη δύναμη της αυτοκρατορίας των Χμερ και ήταν από τις μεγαλύτερες προ-βιομηχανικές πόλεις στον κόσμο. Αλλά οι μελετητές από καιρό πίστευαν ότι κρυβόταν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Η τεράστια σάρωση που έγινε το 2012 και η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός Μαχεντραπαρβάτα, δηλαδή αρχαίου ναού της πόλης κοντά στο Angkor Wat. Αλλά τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης ανάλυσης το 2015 αποκάλυψαν ολόκληρους νέους οικισμούς.

Angkor1

Για να δημιουργήσουν τους χάρτες, οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν ένα ειδικό λέιζερ κάτω από ένα ελικόπτερο που σάρωνε την περιοχή και ήταν σε θέση να δει μέσα από εμπόδια, όπως τα δέντρα και η βλάστηση. Η σάρωση έγινε σε έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε πάνω από 90 ώρες πτήσεων.

Angkor

Μεγάλο μέρος των κατασκευών γύρω από τους φημισμένους πέτρινους ναούς της αυτοκρατορίας των Χμερ, ήταν από ξύλο και είχαν σαπίσει. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δόθηκαν από τα λέιζερ θα καταστήσουν τις μελλοντικές ανασκαφές πολύ πιο ακριβείς και λιγότερο χρονοβόρες.

Ενώ η αυτοκρατορία των Χμερ ήταν αρχικά ινδουιστική, υιοθέτηση τον Βουδισμό, με αποτέλεσμα και οι δύο θρησκείες να συνυπάρχουν στο θρησκευτικό συγκρότημα. Το Angkor επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως και παραμένει κορυφαίο αξιοθέατο της Καμπότζης.

(με πληροφορίες και εικόνες από Phys.org, Smithsonian, Inhabitat)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.