ΒΙΝΤΕΟ

Το θρυλικό φρούριο της Κροστάνδης

Ένα βίντεο από drone δίνει μια ξεχωριστή άποψη στο θρυλικό φρούριο της Κροστάνδης, που κανείς δεν μπόρεσε να το καταλάβει και συνδέεται με την πρώτη εξέγερση κατά του Σοβιετικού καθεστώτος.

Το φρούριο είναι κτισμένο επάνω στο νησί Κότλιν, στο κέντρο του Κόλπου της Φινλανδίας. Η θέση του προσέδωσε εξαιρετική στρατηγική σημασία από τα μεσαιωνικά κιόλας χρόνια, αφού ήλεγχε την κυκλοφορία των πλοίων μεταξύ Βαλτικής – Νέβα και αργότερα της Αγίας Πετρούπολης.

cronstad1

Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο, ο οποίος πήρε το Κότλιν από τους Σουηδούς το 1703. Τα πρώτα οχυρωματικά έργα εγκαινιάστηκαν στις 18 Μαΐου 1704 για να αποκρούσει ενδεχόμενη αντεπίθεση από το σουηδικό ναυτικό, χρησιμοποιώντας την εξής τεχνική: Καθώς το χειμώνα τα ρηχά νερά γύρω από το νησί παγώνουν, οι Ρώσοι έχτισαν τα οχυρά επάνω στον πάγο.

cronstad2

Έτσι, όταν μπήκε η άνοιξη και οι πάγοι έλιωσαν, τα οχυρά βούλιαξαν και η βάση τους έμεινε μόνιμα στον πυθμένα της θάλασσας και κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει! Έκτοτε η Κροστάνδη άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα πόλη και νησί να γίνουν πια συνώνυμα. Ο πόλεμος τελείωσε το 1721 αλλά το φρούριο ανέλαβε ένα νέο ρόλο, αυτόν του «αβύθιστου πλοίου» που προστάτευε την Αγία Πετρούπολη από πιθανές απειλές.

cronstad3

Ο στόλος της Κροστάνδης ήταν από τις κύριες δυνάμεις που στήριξαν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, ήταν όμως και αυτός που αμφισβήτησε «εκ των έσω» το καθεστώς που διαμορφώθηκε από αυτήν, μαζικότερα από κάθε άλλον. Στις 3 Ιανουαρίου του 1921, 16.000 ναύτες εξεγέρθηκαν ζητώντας περισσότερες πολιτικές ελευθερίες.

cronstad4

Η εξέγερση κατεστάλη μετά από αιματηρές μάχες τριών μηνών. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρονστάνδη βομβαρδίστηκε πολλές φορές από τα αεροπλάνα της ναζιστικής Γερμανίας. Μέχρι το 1998, ήταν μια κλειστή πόλη, από τότε έγινε ένα τουριστικό αξιοθέατο με δωρεάν πρόσβαση στο έδαφός της.

(με πληροφορίες από Wikipedia και Βικιπαίδεια / Βίντεο Liveleak)

Κατηγορίες:ΒΙΝΤΕΟ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.