ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τα εκπληκτικά βραχύβια έντομα του νερού!

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από τεράστια έντομα που κινούνται στην επιφάνεια του νερού των ποταμών, σε μια ξέφρενη βιασύνη να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν πριν χαθούν λίγες ώρες μετά!

Τα έντομα αυτά ονομάζονται mayflies ή εφημερόπτερα (Palingenia longicauda) και συναντώνται κυρίως στον ποταμό Τίσα στην Ουγγαρία, απ΄όπου έχουν τραβηχτεί οι εικόνες, σε ποτάμια στη Σερβία και στη Ρουμανία.

Η περίοδος της «ανθοφορίας» τους, όπως τη λένε, είναι στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Πολλά εφημερόπτερα, ζουν μόνο μια μέρα. Η διάρκεια της ζωής των ενήλικων είναι πάντως σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένη. Ανάλογα με το είδος, ζουν μεταξύ μερικών ωρών και μερικών ημερών.

Τα ενήλικα έντομα, συνεπώς, έχουν μόνο λίγες ώρες για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν πριν πεθάνουν. Έτσι, εκατομμύρια αρσενικών εφημερόπτερων προσπαθεί μανιωδώς να ζευγαρώσει με ένα θηλυκό, δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς πάνω από τα νερά.

Τα θηλυκά πετούν κατευθείαν μέσα στα σμήνη, που ανεβοκατεβαίνουν. Η σύζευξη γίνεται στον αέρα και κρατάει περίπου ένα λεπτό. Μετά τα θηλυκά έντομα αρχίζουν την ωοτοκία. Τα αυγά μπορεί να ελευθερωθούν πάνω στην επιφάνεια του νερού κατά την πτήση, η να τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού σε κατάλληλο μέρος ανάλογα με το είδος.

Τα αρσενικά πεθαίνουν λίγο μετά τη σύζευξη, συνήθως την ίδια μέρα που πέρασαν στο στάδιο του ενήλικου. Τα θηλυκά πεθαίνουν μετά την ωοτοκία. Τα γιγαντιαία mayfly, που βρίσκονται στον ποταμό Τίσα, φτάνουν σε μήκος και τα 12 εκατοστά.

mayflies8

mayflies1

mayflies2

mayflies3

mayflies4

mayflies7

mayflies6

(με πληροφορίες και εικόνες από Avax News και Wikipedia)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.