ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η «νεκρή λίμνη» που δίνει ζωή στα φλαμίνγκο!

Μια λίμνη στην Τανζανία μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο αν έρθει σε επαφή με το νερό της, ωστόσο αποτελεί πηγή ζωής για τα πανέμορφα φλαμίνγκο, όπου εκεί γεννιέται το 75% των νεοσσών τους!

Πρόκειται για την λίμνη Νάτρον, η οποία βρίσκεται στη βάση του βουνού Γκρέγκορι Ρίφτ (Gregory Rift) και το φωτεινό κόκκινο νερό της περιέχει ασβεστώδη υπολείμματα, κοιτάσματα ανθρακικού νατρίου, το οποίο κάποτε χρησιμοποιείτο στη Αίγυπτο για τη μουμιοποίηση, και άλλα μέταλλα που καταλήγουν εκεί από τους γύρω λόφους.

natron

Το αλκαλικό νερό είναι τόσο καυστικό που μπορεί να κάψει το δέρμα και τα μάτια των ζώων που δεν είναι προσαρμοσμένα σε αυτό. Το τοπίο της λίμνης είναι σουρεαλιστικό και θανατηφόρο, και γίνεται ακόμη πιο περίεργο από το γεγονός ότι είναι ο τόπος αναπαραγωγής σχεδόν του 75% εκατό των Lesser flamingo (Phoeniconaias minor), ένα είδος φλαμίνγκο που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ινδία.

lake-natron

Το μοναδικό χρώμα προέρχεται από κυανοβακτήρια που φωτοσυνθέτουν σε έντονες κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, όταν το νερό εξατμίζεται και μένει το αλάτι, το οποίο υπάρχει σε τεράστια πυκνότητα. Πριν συμβεί αυτή η διαδικασία, κατά την ξηρή περίοδο, η λίμνη είναι μπλε.

flamingos1

Μία φορά κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η λίμνη καλύπτεται με τα ροζ πουλιά που σταματούν την πτήση για να αναπαραχθούν. Τα τρία τέταρτα των lesser flamingo του κόσμου πετούν πάνω από τη λίμνη και φωλιάζουν στα νησιά από κρυσταλλικό αλάτι, το οποίο εμφανίζεται όταν το νερό είναι σε ένα πολύ συγκεκριμένο επίπεδο και πολύ χαμηλά για να δεχτούν επιθέσεις από αρπακτικά. Εκεί, μέσα στο αλάτι κάνουν τις φωλιές τους με τη σιγουριά πως τα μικρά τους είναι ασφαλή, καθώς δεν πρόκειται να πλησιάσει κάποιος εχθρός!

flamingos2

Η εξήγηση, σύμφωνα με το καθηγητή λιμνολογίας στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, Ντέιβιντ Χάρπερ (David Harper), βρίσκεται στο σκληρό δέρμα στα πόδια των φλαμίνγκο, ώστε να μπορούν να αντέξουν το αλμυρό νερό. Όπως λέει, «οι άνθρωποι δεν μπορούν, και θα πεθάνουν αν τα πόδια τους εκτέθηκαν κάποια στιγμή σε αυτό και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα».

(με πληροφορίες και εικόνες από Smithsonian)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.