ΖΩΗ

Το πολυτελές καταφύγιο για τους πρόσφυγες στην Ηλεία

Σε προσωρινό σπίτι για οικογένειες προσφύγων έχει μετατραπεί πολυτελές, αλλά εγκαταλελειμμένο θέρετρο στην Ηλεία, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Συρία.

Ο Ναμπίλ Μοράντ είχε αυτή τη δημιουργική λύση, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή και περίπου 320 πρόσφυγες από τη Συρία φιλοξενούνται στο LM Village, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Μυρσίνη και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πέντε χρόνια. Η πρόταση του δημάρχου τέθηκε σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο και πέρασε σχεδόν ομόφωνα.

Τα 38 μπανγκαλόους του θερέτρου ανακαινίστηκαν με τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ βοήθησαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, για να καθαρίσουν τον τόπο, και να τον συντηρούν όσο διαμένουν. Σε κάθε μπανγκαλόου μένουν δύο οικογένειες.

Στο LM Village, δικηγόροι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για τη χορήγηση ασύλου, ενώ ορισμένοι από τους πρόσφυγες έφυγαν για μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία. Όσο περιμένουν για μόνιμη στέγαση, έχουν πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη του σχολείου, που έχει συσταθεί από τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και δωρεάν τρόφιμα.

Ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, κατάγεται από την πόλη Χομς, της Συρίας, από την οποία έφυγε σε ηλικία 17 ετών. Σπούδασε ιατρική στο Βέλγιο και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας, πριν από 25 χρόνια, και παντρεύτηκε Ελληνίδα, επίσης γιατρό, ενώ έχει μία κόρη και δύο εγγόνια.

LM-Village2

LM-Village7

LM-Village5

LM-Village4

LM-Village10

LM-Village11

LM-Village9

LM-Village13

(με πληροφορίες και εικόνες από Inhabitat και Unhcr)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.