ΕΡΕΥΝΑ

Τεράστια μαύρη τρύπα καταβροχθίζει τα πάντα!

Επί χρόνια οι αστρονόμοι πίστευαν πως οι μαύρες τρύπες στο Διάστημα επιβίωναν «τρώγοντας» μάζες θερμών αερίων. Μια νέα παρατήρηση όμως, που καταγράφεται στην εντυπωσιακή εικόνα, δείχνει πως καταβροχθίζουν και ψυχρά σύννεφα.

Οι παρατηρήσεις έγιναν σε κοσμική καταιγίδα, από τα τηλεσκόπια ALMA, που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και το διαστημικό παρατηρητήριο Hubble.

alma

Τα σύννεφα ταξιδεύουν με ταχύτητες που φτάνουν 355 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και είναι πιθανόν περίπου 150 έτη φωτός μακριά από την άκρη της μαύρης τρύπας. Μια απόσταση, η οποία θεωρείται από τους επιστήμονες, πολύ μικρή για να πέσουν στη μάυρη τρύπα. Επισημαίνεται πως τα σύννεφα αυτά είναι δεκάδες έτη φωτός πλατιά και περιλαμβάνουν τόσο υλικό όσο ένα εκατομμύριο δικοί μας ήλιοι.

alma1

Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, αυτό που πραγματικά εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι τα σύννεφα αποτελούνταν από κρύες μάζες φυσικού αερίου, επειδή πιστεύουν ότι αυτή για πρώτη φορά υπάρχει ατράνταχτη απόδειξη ότι τέτοιο υλικό μπορεί να τροφοδοτήσει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

alma2

Αυτή η σύνθετη εικόνα έχει ένα μπλε φόντο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το κόκκινο πιο μπροστά από το ALMA, ενώ οι σκιές που βρίσκονται σε τετράγωνο, δείχνουν ένα από τα κρύα σύννεφα.

(με πληροφορίες και εικόνες από Gizmag)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.