ΖΩΗ

Οι «πειρατές» στις κατακόμβες του Παρισιού

Μια ομάδα ανθρώπων κινείται στις κατακόμβες του Παρισιού, δίπλα στους υπόγειους σταθμούς του μετρό, έχοντας μεταφέρει εκεί τις δραστηριότητες της μακριά από τα βλέμματα και, βέβαια, χωρίς την άδεια της αστυνομίας.

Τα μέλη της μικρής κοινότητας αυτοαποκαλούνται «πειρατές του υπογείου» και έχουν μετατρέψει αυτή την κρυψώνα, σε ένα νυχτερινό σπίτι τους. Δεν είναι άστεγοι, αλλά νέοι οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις άγνωστες στους πολλούς κατακόμβες, σαν τόπο συνάντησης.

Ένας Γερμανός φωτογράφος ο Φρανσουά Κλάιν (François Klein), κατάφερε να έρθει σε επαφή και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των «πειρατών», οι οποίοι τον οδήγησαν στο «ιερό» τους, 35 μέτρα κάτω από τη γη, και του επέτρεψαν να το φωτογραφήσει.

Μόνο ένα μικρό τμήμα από τις κατακόμβες του Παρισιού είναι ανοικτό και επισκέψιμο από τους τουρίστες, όπου έχουν βρεθεί σωροί από ανθρώπινα οστά. Το υπόλοιπο τμήμα, που υπολογίζεται στα 300 χιλιόμετρα παραμένει ανεξερεύνητο.

Η είσοδος γίνεται από παλιές σιδηροδρομικές γραμμές του μετρό, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί και αποτελούν τις μυστικές εισόδους στις κατακόμβες. Όπως έμαθε ο Klein, ορισμένοι από τους καταληψίες έχουν μείνει στην κρυψώνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα για να «ξεφύγουν μακριά από το θόρυβο και το άγχος της πόλης».

Μέσα σε αυτά τα περίεργα καταφύγια, υπάρχει βιβλιοθήκη και διάφορες μορφές εναλλακτικής τέχνης, ενώ γίνονται και θεματικές βραδιές στις οποίες παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα.

Οι τουρίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εκεί και αν κάποιος βρεθεί κατά λάθος ή από πληροφορίες, γίνονται τα πάντα για να τον απομακρύνουν. Ο λόγος για αυτή την εχθρότητα είναι ο αυξημένος κίνδυνος να χαθεί κάποιος στα δαιδαλώδη περάσματα και βέβαια, να αποκαλύψει το μυστικό τους.

paris11

paris1

paris2

paris3

paris4

paris6

paris7

paris8

paris9

paris10
(με πληροφορίες και εικόνες από Messynessy Chic / Photo Credit François Klein)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.