ΤΕΧΝΗ

Πλωτός δρόμος πάνω σε λίμνη!

Πλωτός δρόμος πάνω σε λίμνη ήταν το όραμα ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού, το οποίο εργάστηκε πάνω σε αυτή την ιδέα επί 40 χρόνια και κατάφερε να το δει να γίνεται πραγματικότητα στην Ιταλία.

Το έργου του Κρίστο και της Ζαν – Κλώντ (Christo and Jeanne-Claude), εγκαθίσταται στη λίμνη Ιζέο (Iseo), 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Μιλάνου και θα είναι ένα αρθρωτό σύστημα από πλωτούς προβλήτες, που θα χρησιμοποιούνται και ως δρόμος για να κάνει κάποιος τη βόλτα του!

Οι προβλήτες δημιουργούνται από 220.000 κύβους από πολυαιθιλένιο, οι οποίοι θα καλύπτονται από 100.000 τετραγωνικά μέτρα κίτρινο ύφασμα. Η καλλιτεχνική εγκατάσταση ενώνει τα νησάκια Μόντε Ίζολα και Σαν Πάολο, το οποίο μάλιστα περικυκλώνει. Ο τριών χιλιομέτρων διάδρομος επεκτείνεται και στα γύρω βουνά, προσφέροντας μια πανοραμική όψη των «χρυσών» περασμάτων που οδηγούν μέσα και γύρω από την πόλη Σουλζάνο.

Η αρχική ιδέα για τους «πλωτούς προβλήτες» επινοήθηκε μαζί με τη δημιουργική σύντροφο της ζωής του Christo, την Jeanne-Claude, το 1970. Το ζευγάρι γνώριζε πως θα δημιουργούσε τους προβλήτες, αλλά δεν ήξερε που θα ταιριάζει καλύτερα το έργο. Σε ποτάμι ή σε λίμνη.

Δοκίμασαν την εφαρμογή του, σε μικρότερη κλίμακα στην Αργεντινή, χωρίς όμως την επιτυχία που ήθελαν.Το 1995, η ιδέα ήταν ακόμα ενεργή στο μυαλό των καλλιτεχνών. Πρότειναν δύο πλωτούς προβλήτες μήκους 150 μέτρων που θα συνέδεαν δύο τεχνητά νησιά στον κόλπο του Τόκιο και θα συνεχιζόταν στο πάρκο Ονταΐμπα. Το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί δεν δόθηκε η σχετική άδεια.

Η Jeanne-Claude απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2009, αλλά ο Christo, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για το έργο τους. Το 2014, ο καλλιτέχνης και η ομάδα του θεώρησαν πως οι λίμνες της βόρειας Ιταλίας και ειδικά η Ιζέο, ήταν η πιο εμπνευσμένη τοποθεσία.

Στόχος των καλλιτεχνών ήταν ανέκαθεν να δημιουργήσουν έργα τέχνης για το κοινό, να τα ζει και να απολαμβάνει. «Οι πλωτοί προβλήτες είναι εντελώς δωρεάν και προσβάσιμοι επί 24 ώρες»  λέει ο Christo και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν εισιτήρια, δεν υπάρχουν κρατήσεις και δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες. Οι πλωτοί προβλήτες είναι μια επέκταση του δρόμου και ανήκουν σε όλους».

chisto

christo

christo4

christo

cristo

cristo1

christo12

christo6

christo7

christo5

christo11

christo13

(με πληροφορίες και εικόνες από Designboom  και Daily Mail)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΕΧΝΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.