ΕΡΕΥΝΑ

Ψάρι αναγνωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα!

Εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη επιστημόνων, πως ένα ψάρι μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα ανάμεσα σε άλλα δεκάδες, και ίσως είναι ένα στοιχείο, το οποίο μπορεί να ανατρέψει την εικόνα που υπήρχε για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κουίνσλαντ πειραματίστηκαν με ένα τροπικό ψάρι, το Archerfish (ψάρι-τοξότης), το οποίο έχει τη ιδιαιτερότητα να φτύνει νερό προς τη λεία του. Αυτό το στοιχείο εκμεταλλεύτηκαν, ώστε να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις ικανότητες του.

Του έδειξαν 44 πρόσωπα, μέσα από μία οθόνη σε ενυδρείο και έβαλαν δίπλα σε αυτά άλλα, που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο το Archerfish «έφτυσε» το σωστό πρόσωπο, με ποσοστό από 81 έως 86%.

psari

Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τα δεδομένα που είχαν οι επιστήμονες για τα ψάρια, καθώς θεωρούσαν πως δεν είχαν εξελιγμένο εγκέφαλο, γιατί στερούνται τον εκλεπτυσμένο οπτικό φλοιό των πρωτευόντων θηλαστικών. Κάτι, που θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Κέιτ Νιούπορτ (Cait Newport) του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε πως η αναγνώριση προσώπου από ένα ψάρι είναι «εκπληκτικά δύσκολο έργο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα μοιράζονται τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά. Όλα τα πρόσωπα έχουν δύο μάτια πάνω από τη μύτη και το στόμα, και ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε λεπτές διαφορές, κάτι που απαιτεί πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου».

psari2

Η έρευνα παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ψάρια, αν και τους λείπει ένα σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται νεοφλοιός, ο οποίος βοηθά στην αναγνώριση προσώπων, έχουν εντυπωσιακές ικανότητες οπτικής διάκρισης.

(με πληροφορίες από Phys.org / Βίντεο University of Oxford)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.