ΕΡΕΥΝΑ

Το ηφαίστειο που δεν σταματά να βράζει

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και δεν σταματά να βράζει, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες που το παρατηρούν με τηλεσκόπια από το διάστημα.

Το Ρουαπέχου (Ruapehu), έχει υψόμετρο 2.797 μέτρων και το χειμώνα είναι δημοφιλής προορισμός για τους σκιερ, οι οποίοι αγνοούν τους κινδύνους ή δεν δίνουν σημασία στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Μπορεί να μην είναι ορατή η πιθανότητα έκρηξης και η δημιουργία λάβας, ωστόσο ορατή είναι η απειλή,  για τη δημιουργία ενός ποταμιού από υγροποιημένη τέφρα και λάσπη, τα λεγόμενα λαχάρ.

Το Ruapehu έχει εκραγεί 66 φορές από το 9850 π.Χ., σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την ηφαιστειότητα. Σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, μεγάλες εκρήξεις συνέβησαν με, περίπου, 50 χρόνια διαφορά, το 1895, το 1945 και πρόσφατα το 1995. Μικρές εκρήξεις συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια.

ruapehu2

Οι πρόσφατες εκρήξεις έχουν προέλθει από πίεση αερίων στο κάτω μέρος της λίμνης του κρατήρα και δημιουργούν κύματα από λαχάρ. Το 1953, μια έκρηξη εκτόξευσε ποτάμια στάχτης και λάσπης καταστρέφοντας μια γέφυρα του σιδηροδρόμου, ενώ ένα τρένο συνετρίβη σε ποτάμι, χάνοντας τη ζωή τους 151 άνθρωποι.

Η απειλή των λαχάρ, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των επισκεπτών στο βουνό, ώθησε τους γεωλόγους να παρακολουθούν το Ruapehu για σημάδια  αναταραχής. Οι επιστήμονες διατηρώντας ένα δίκτυο από σεισμικούς αισθητήρες και μικρόφωνα, παρακολουθούν τη λίμνη του κρατήρα με κάμερες, και διεξάγουν συχνές εξετάσεις του νερού για να εντοπίσουν χημικά σημάδια επικείμενης δραστηριότητας.

ruapehu3

Οι δορυφόροι προσφέρουν μια άλλη προοπτική. Για παράδειγμα, το σύστημα Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER), που βρίσκεται στον δορυφόρο Terra της NASA, μπορεί να ανιχνεύσει τις θερμικές εκπομπές με υπέρυθρο μήκος κύματος και έτσι να παρατηρεί ηφαίστεια που βρίσκονται στα πρόθυρα της έκρηξης.

Στις 20 Απριλίου του 2016, το ASTER απαθανάτισε μία εικόνα ενός ανήσυχου Ruapehu. Η εικόνα δείχνει τη βλάστηση σε κόκκινο, τη λίμνη του κρατήρα σε γαλάζιο, και τους βράχους σε καφέ χρώμα. Η μικρότερη ένθετη εικόνα, κατασκευασμένη με τις παρατηρήσεις της θερμικής υπέρυθρης ενέργειας, δείχνει τις θερμότερες  περιοχές με κίτρινο χρώμα και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες με μοβ.

ruapehu1

Τον Απρίλιο του 2016, η θερμοκρασία της λίμνης του κρατήρα αυξήθηκε από 20 έως 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι τοπικές Αρχές στις 3 Ιουνίου του 2016, ανέφεραν ηφαιστειακό συναγερμό στο επίπεδο 2, κάτι που σημαίνει μέτρια έως αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

(με πληροφορίες και εικόνες από Earth Observatory / Βίντεο U.S. Geological Survey)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.