ΖΩΗ

10 επιχειρήσεις που επιζούν στους αιώνες!

Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι αρκετά δύσκολη και η επιβίωση της ακόμα δυσκολότερη. Υπάρχουν, όμως, κάποιες που έχουν καταφέρει να επιζήσουν για αιώνες, και εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα!

Πρόκειται για επιχειρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολα μπορείς να φανταστείς, όπως κατασκευαστής μουσικών οργάνων, μπαρ, εστιατόριο 1.000 και πλέον χρόνων, ή ξενοδοχείο που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο και έχει ηλικία 1.300 ετών!

10. Βιντεοπαιχνίδια

nintendo

Μπορεί τα video games να βγήκαν στην αγορά τη δεκαετία του΄50, ωστόσο η εταιρεία που ταυτίστηκε με αυτά, η Nintendo στην Ιαπωνία, ιδρύθηκε το 1889. Κατά την ίδρυση της, στις 23 Σεπτεμβρίου 1889 από τον Fusajiro Yamauchi, κατασκεύαζε παιγνιόχαρτα (Hanafuda Cards), κάτι σαν τραπουλόχαρτα.

Το 1959 ο εγγονός του ιδρυτή έκανε μια συμφωνία με την Disney για να εκτυπώσει τους χαρακτήρες της σε κάρτες Nintendo. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη και η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Όμως, οι περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις απέτυχαν, και η Nintendo άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Το 1970, ο ιδιοκτήτης της περιόδευε σε ένα από τα εργοστάσια της Nintendo και είδε έναν μηχανικό, να παίζει με έναν βραχίονα που επεκτεινόταν, τον οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Ο Hiroshi Yamauchi, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να το κάνει παιχνίδι με το όνομα «Ultra Hand». Το παιχνίδι σάρωσε και παράλληλα ξεκίνησε η δημιουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

9. Κατασκευαστής μουσικών οργάνων

zildjian
Το πιο διάσημο κύμβαλο δημιουργήθηκε το 1618 στην Κωνσταντινούπολη, από έναν Αρμένιο αλχημιστή που ονομαζόταν Αβέντις, ο οποίος προσπάθησε να κάνει χρυσάφι χρησιμοποιώντας κασσίτερο, χαλκό και ασήμι. Αυτό που κατάφερε, ήταν να φτιάξει ένα κράμα που δεν έσπαγε με τίποτα και έβγαζε έναν δυνατό θόρυβο. Το δημιούργημα του γρήγορα έγινε δημοφιλές και είχε χρησιμοποιηθεί από την οθωμανική στρατιωτική μπάντα, ως τακτική για να τρομάζει τον εχθρό.

Το 1623, ο Σουλτάνος Οσμάν Β έδωσε στον Αβέντις το οικογενειακό όνομα «Zildjian», που σημαίνει «ο γιος του κατασκευαστή κυμβάλου». Η οικογένεια συνέχισε να κατασκευάζει κύμβαλα στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1929, όταν ο Αβέντις ο Γ’ μετακίνησε την εταιρεία στη Μασαχουσέτη, όπου εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία σήμερα. Η εταιρεία διοικείται από την 14η γενιά της οικογένειας και παραμένει η κυρίαρχη κατασκευάστρια κυμβάλων στον κόσμο, με το 65% της αγοράς.

Ένας από τους λόγους για την επιτυχία της Zildjian είναι η μυστική συνταγή για το κράμα που αναπτύχθηκε από το Αβέντις. Μόνο μια χούφτα άνθρωποι γνωρίζουν τη δοσολογία των υλικών για το μείγμα.

8. Φαρμακείο

pharmacy

Το Santa Maria Novella στη Φλωρεντία, Ιταλία, είναι το αρχαιότερο γνωστό φαρμακείο στον κόσμο. Ξεκίνησε σε μοναστήρι των Δομινικανών το 1221, οι οποίοι έφτιαχναν βότανα στον κήπο, που χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία ασθενών στο ιατρείο τους. Οι μοναχοί, οι οποίοι είχαν πάρει όρκο φτώχειας, δεν το είχαν ανοίξει για το κοινό, μέχρι το 1612- 400 χρόνια αργότερα- καθώς είχαν γίνει γνωστές οι θεραπείες με τις αλοιφές και τα βότανα που έφτιαχναν.

Σήμερα, το φαρμακείο εξακολουθεί να πωλεί σκευάσματα από τις συνταγές των μοναχών, μαζί με σύγχρονα προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος.

7. Λούνα παρκ

baken
Το Bakken, είναι το παλαιότερο λούνα παρκ που λειτουργεί ακόμη, καθώς άνοιξε τις πύλες του πρώτη φορά στο κοινό το 1583 στο Κλάμπενμποργκ, βόρεια της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Βέβαια, πριν από 430 χρόνια δεν υπήρχε ο ίδιος τρόπος διασκέδασης, αλλά ήταν ένα πάρκο με κήπους αναψυχής, όπου γίνονταν χοροί, βόλτες και έπεφταν πυροτεχνήματα.

Το 1923, κατασκευάστηκε ένα ξύλινο τρενάκι του λούνα παρκ, και συνέχισαν να προστίθενται νέα παιχνίδια στα επόμενα χρόνια. Το πάρκο είναι ακόμα σε λειτουργία σήμερα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

6. Εκτύπωση και Εκδοτικός Οίκος

cambridge
Στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ χορηγήθηκε για πρώτη φορά πιστοποίηση ευρεσιτεχνίας, κάτι σαν βασιλικό διάταγμα, από τον βασιλιά Ερρίκο του VIII, το 1534. Αυτό επέτρεψε το πανεπιστήμιο να εκτυπώνει «κάθε είδους βιβλίο». Ωστόσο, λόγω της πολιτικής και λογοκρισίας, το πανεπιστήμιο κατάφερε να δημοσιεύσει το πρώτο βιβλίο του 50 χρόνια αργότερα, που ήταν για τον Μυστικό Δείπνο.

Από τότε, δημοσίευε ένα βιβλίο κάθε χρόνο. Η συλλογή του πανεπιστημίου περιλαμβάνει έργα, τα οποία έγραψαν μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως ο Τζον Μίλτον, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Ντ. Λόρενς, ο Νόαμ Τσόμσκι, και ο Στίβεν Χοκινγκ.

5. Τράπεζα

Μπορεί τα βασικά στοιχεία του τραπεζικού συστήματος να ξεκίνησαν από τους αρχαίους Έλληνες και μετά τους Ρωμαίους, όμως κατά τον Μεσαίωνα, η Ιταλία, είχε εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Μία από τις πρώτες τράπεζες ήταν η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία ιδρύθηκε το 1472, όταν η Σιένα ήταν ανεξάρτητο κράτος.

Όταν δημιουργήθηκε το βασίλειο της Ιταλίας το 1861, η τράπεζα έγινε η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα. Κατάφερε να επιβιώσει από τους πολέμους μεταξύ των πόλεων-κρατών, τους δύο Παγκόσμιους, αλλά φαίνεται να δυσκολεύεται με την οικονομική κρίση και το 2016 αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

4. Ζυθοποιία

brewery

Πολλές εταιρείες μπύρας καυχώνται για τη μακρά παράδοση τους, αλλά το παλαιότερο ζυθοποιείο είναι το Weihenstephan, βόρεια του Μονάχου, στη Γερμανία. Η ζυθοποιία βρίσκεται στο Weihenstephan Abbey, το οποίο ήταν ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων, που ιδρύθηκε το 725. Το 1040, ο ηγούμενος πήρε άδεια για προώθηση της μπύρας που έφτιαχναν οι μοναχοί στην αγορά.

Μεταξύ 1085 και 1463, η μονή αντιμετώπισε μια σειρά από τραγωδίες. Κάηκε τέσσερις φορές, πέρασε λοιμούς και έναν τεράστιο σεισμό. Ωστόσο, επέζησε μέχρι το 1803, όταν η μονή διαλύθηκε επειδή η Γερμανία εκκοσμικεύτηκε. Ωστόσο, το κράτος κράτησε το ζυθοποιείο και η μπύρα πωλείται ακόμα σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

3. Μπαρ

bar

Το παλαιότερο μπαρ στον κόσμο βρίσκεται στην Ιρλανδία και είναι το Sean Bar, στη δυτική όχθη του ποταμού Shannon στο Athlone. Εκτιμάται πως είναι συνεχώς σε λειτουργία από το 900, και διαθέτει ένα αρχείο για κάθε ιδιοκτήτη, από τότε που άνοιξε.

Στο αρχείο περιλαμβάνεται και ο τραγουδιστής Boy George, στον οποίο ανήκε για λίγο το μπαρ το 1987. Περαιτέρω απόδειξη της ηλικίας του μπαρ βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης στη δεκαετία του 1970, όταν οι εργάτες βρήκαν ένα κομμάτι του αρχικού τοίχου, που ήταν κατασκευασμένος από καλαμωτή και λυγαριά. Ο τοίχος ανασκάφτηκε, και τοποθετήθηκε σε μια γυάλινη προθήκη.

2. Εστιατόριο

restaurant

Η επιχείρηση εστιατόριο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κατά μέσο όρο, περίπου το 60% αποτυγχάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνουν για πέντε χρόνια. Όμως το Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ, της Αυστρίας, άνοιξε πριν απο 1210 χρόνια.

Αρχικά, ήταν τμήμα του κτιρίου του Αβαείου του Αγίου Πέτρου, που ήταν μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Η παλαιότερη αναφορά στο εστιατόριο βρίσκεται σε γραπτά του Αλκουίνου, το 806, ο οποίος ήταν ένας οπαδός του Καρλομάγνου. Από τότε, το Stiftskeller υποτίθεται ότι ήταν συνεχώς ανοικτό και πολλές διασημότητες το έχουν επισκεφθεί.

Το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακό αυστριακό φαγητό και μία φορά την εβδομάδα, παραθέτει δείπνο όπου οι μουσικοί παίζουν Μότσαρτ με στολές της εποχής του μεγάλου συνθέτη.

1. Ξενοδοχείο

hotel

Στις Νότιες ιαπωνικές Άλπεις στην Hayakawa, στο νομό Yamanashi, βρίσκεται το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, το Νισιγιάμα Ονσέν Κιουνκάν (Nishiyama Onsen Keiunkan). Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε από τον Fujiwara Mahito το 705, δηλαδή 1.300 χρόνια πριν!

Από το άνοιγμά του, το ξενοδοχείο που είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, λειτουργεί από απογόνους 52 γενεών. Βρίσκεται κοντά στο όρος Φίτζι, και η διανυκτέρευση κοστίζει γύρω στα 280 ευρώ.

Το Nishiyama Onsen Keiunkan δεν είναι μόνο το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, αλλά είναι επίσης το παλαιότερο από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.

(με πληροφορίες και εικόνες από Top Tenz)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.