ΤΟΠΟΙ

Το χωριό που δεν έχει πόρτες!

Ένα χωριό στην Ινδία κατέχει το ρεκόρ να είναι το πρώτο που δεν έχει πόρτες, στα σπίτια και τα καταστήματα είναι ξεκλείδωτα, χωρίς να παρατηρείται κλοπή!

Το Σάνι Σινγκναπούρ (Shani Shingnapur ) στην πολιτεία Μαχαράστρα, συγκεντρώνει κάθε μέρα 40.000 επισκέπτες, τόσο για τη μεγάλη ασφάλεια που νιώθουν οι κάτοικοι, αλλά και για τον θρύλο που επέβαλε αυτήν την τακτική και κρατά 300 χρόνια!

Ο θρύλος αυτός αναφέρεται στον θεό Shani, ο οποίος θεωρείται ο φύλακας του χωριού. Περίπου πριν από 300 χρόνια, μετά από μια περίοδο των βροχοπτώσεων και πλημμυρών, μια βαριά μαύρη πλάκα κόπηκε από ένα βράχο και ξεβράστηκε στις όχθες του ποταμού Πανασνάλα (Panasnala), που κάποτε περνούσε μέσα από το χωριό.

shani6

Όταν οι ντόπιοι άγγιξε τον βράχο, που ήταν 1,5 μέτρο, με ένα ραβδί, άρχισε να στάζει αίμα! Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Shani εμφανίστηκε στα όνειρα του επικεφαλής του χωριού, αποκαλύπτοντας ότι η πλάκα ήταν δικό του είδωλο και διέταξε να παραμείνει εκεί. Έθεσε όμως και έναν όρο: ο βράχος θα έπρεπε ανεμπόδιστα να επιβλέπει όλο το χωριό.

Οι χωρικοί εγκατέστησαν την τεράστια πλάκα στην καρδιά του χωριού και αποφάσισαν να πετάξουν όλες τις πόρτες και τις κλειδαριές, αφού θεωρούσαν πως ο θεός τους, παρακολουθούσε τα πάντα και τους προστάτευε.

shani1

Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε για πολλές γενιές. Οι ντόπιοι κλίνουν κατά καιρούς τις εισόδους με ξύλινα πάνελ για να κρατήσουν έξω τα αδέσποτα σκυλιά, άλλα δεν έχουν μόνιμες πόρτες και αφήνουν ανασφάλιστα χρήματα ή κοσμήματα.

Όλα τα κτίρια εκεί δεν έχουν πόρτες, ακόμη και οι δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία του χωριού έχουν μόνο ένα λεπτό σεντόνι στην είσοδο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

shani2

Το ίδιο συνέβη και με τις νέες κατασκευές. Το αστυνομικό τμήμα, το οποίο άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2015, δεν έχει μπροστινή πόρτα, ενώ η τράπεζα έχει διάφανη τζαμένια πόρτα με μια τηλεκατευθυνόμενο ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά, που μόλις φαίνεται!

Οι ντόπιοι είναι τόσο σίγουροι πως δεν θα μπει κλέφτης στο σπίτι τους, που δεν ζητούν καν από τους γείτονες να προσέχουν όταν λείπουν. Πιστεύουν ότι οι κλέφτες θα τιμωρηθούν, αμέσως, με τύφλωση, και ο κάθε ανέντιμος θα αντιμετωπίσει 7,5 χρόνια κακοτυχίας! Επίσης, οι τοπικές λαϊκές παραδόσεις λένε ότι όταν ένας χωρικός βάλει πόρτα στο σπίτι του θα έχει αυτοκινητικό ατύχημα επομένη κιόλας ημέρα!

Λόγω αυτής της παράξενης ιστορίας, το Shani Shingnapur προσελκύει πιστούς από όλη την Ινδία. Τουλάχιστον 40.000 επισκέπτες πηγαίνουν κάθε μέρα για να δουν τον ιερό βράχο, που έχει εξελιχθεί σε ναό με μεγάλη περιουσία και δωρεές.

Παρά το γεγονός ότι το χωριό, επισήμως παραμένει χωρίς κλοπές επί αιώνες ένας επισκέπτης το 2010 ανέφερε ότι του έκλεψαν από το αυτοκίνητο του μετρητά και τιμαλφή που είχαν αξία 35.000 ρουπίες. Μια άλλη κλοπή με χρυσά στολίδια που είχαν αξία 70.000 ρουπίες αναφέρθηκε το 2011. Ωστόσο, οι ντόπιοι λένε πως τις κλοπές έκαναν ξένοι.

Από την άλλη οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας στην περιοχή οφείλεται στην απομακρυσμένη τοποθεσία του χωριού, παρά τις θαυματουργές δυνάμεις του Shani. Όποια και αν είναι η αλήθεια, οι καιροί αλλάζουν και κάποιοι χωρικοί, ζητούν άδεια για να βάλουν πόρτες με κλειδαριές.

Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ελπίζουν ότι η παράδοση θα συνεχιστεί και ότι Shani θα συνεχίσει να τους προστατεύει από κάθε κακό μάτι για πολλούς αιώνες…

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.