ΖΩΗ

Ο γύρος του κόσμου με αμφίβιο ποδήλατο!

Με ένα αυτοσχέδιο όχημα που κινείται με πετάλια σε στεριά και θάλασσα, ένας Ολλανδός ιρανικής καταγωγής, διέσχισε τον Ατλαντικό και επιθυμεί να γυρίσει όλο τον κόσμο.

Ο Ιμπραΐμ Χεμάτνια (Ebrahim Hemmatnia), που δημιούργησε κατηγορία στα ρεκόρ Γκίνες για το «μακρύτερο ταξίδι με αμφίβιο ποδήλατο», επιδιώκει με το εγχείρημα του να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την προστασία του πλανήτη, με το σύνθημα «κόσμος χωρίς σύνορα».

Το όχημα του, που είναι τετράτροχο, το ονόμασε Μέλανι και έχει μήκος έξι και πλάτος 1,4 μέτρα. Ο πυρήνας του αποτελείται από αδιάβροχο αφρό πολυουρεθάνης, ο οποίος καλύπτεται με ανθρακονύματα. Το αμφίβιο ποδήλατο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καμπίνα για πιλοτήριο και ύπνο, αποθηκευτικό χώρο φαγητού και εξοπλισμό αφαλάτωσης νερού.

Όταν βρίσκεται στον δρόμο, η κίνηση δίνεται στους δύο πίσω τροχούς, ενώ πριν μπει στο νερό, οι τέσσερις τροχοί αφαιρούνται και ένας μηχανισμός, σαν συμπλέκτης, αλλάζει το σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε προπέλα. Στο κατάστρωμα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της συσκευής αφαλάτωσης, τα φώτα πλοήγησης και το δορυφορικό τηλέφωνο.

Επιπλέον, τα πετάλια μπορούν να βάλουν σε λειτουργία γεννήτρια, η οποία φορτίζει μια μπαταρία, που με τη σειρά της τροφοδοτεί έναν μικρό κινητήρα. Αυτό βοηθά στην ξεκούραση του Ebrahim, χωρίς η Μέλανι να χάνει την πρόωση της.

Μετά από μια περίοδο προετοιμασίας κάνοντας πετάλι σε όλη τη Βόρεια Θάλασσα, ο Hemmatnia ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του στις 22 Νοεμβρίου 2014, από το Ντακάρ της Σενεγάλης. Διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς να τον συνοδεύουν σκάφη επιτήρησης και μετά από 68 ημέρες έφτασε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού των 2.371 χιλιομέτρων ήταν στη θάλασσα, έκανε επίσης πετάλι περίπου 70 χιλιόμετρα, από τις ακτές της Βραζιλίας μέχρι την πόλη της Σάο Πάολο.

Από τότε έχει επιστρέψει στην Ολλανδία, για να αντλήσει κεφάλαια, για το υπόλοιπο της αποστολής του, από την πώληση ενός βιβλίου που έγραψε για την περιπέτεια του. Η επόμενη διαδρομή που σχεδιάζει είναι περίπου 50.000 χιλιόμετρα και μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

Ebrahim3

Ebrahim1

Ebrahim5

Ebrahim8

Ebrahim6

Ebrahim7

Ebrahim2

Ebrahim4

(με πληροφορίες και εικόνες από Gizmag)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.