ΕΡΕΥΝΑ

Μετατρέπουν το νερό σε κρασί σε 15 λεπτά!

Ένα οινοποιείο στο Σαν Φρανσίσκο έχει το σύνθημα: «Μπορούμε να μετατρέψουμε το νερό σε κρασί σε 15 λεπτά»! Και οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως τα καταφέρνουν!

Όχι, βέβαια, με θαύμα, αλλά παράγει συνθετικό κρασί με τον συνδυασμό των χημικών ενώσεων γεύσης και αιθανόλης, χωρίς σταφύλια!

Ο Μαρντόν Χούα (Mardonn Chua) και ο Άλεκ Λι (Alec Lee), είχαν την ιδέα όταν επισκέφθηκαν ένα οινοποιείο στη Νάπα Βάλεϊ της Καλιφόρνιας το 2015. Εκεί, τους έδειξαν μπουκάλι με εικονικό κρασί, Chateau Montelena, το οποίο ήταν το πρώτο καλιφορνέζικο Chardonnay που είχε νικήσει τους Γάλλους διεκδικητές, σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Παρίσι το 1976.

Παραδοσιακά, το κρασί γίνεται από τη ζύμωση σταφυλιών που μετατρέπει τα σάκχαρα στον μούστο σε αιθανόλη. Η διαδικασία εξελίσσεται επίσης με πολλές εκατοντάδες ενώσεις γεύσεων, αλλά απαιτεί χρόνο για να παράγει αποτελέσματα. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα απλούστερος τρόπος;

Αυτό σκέφτηκαν και μέσα σε λίγες μέρες, είχαν αρχίσει τα πειράματα συνδυάζοντας την αιθανόλη με ενώσεις που δημιουργούσαν φρουτώδη γεύση, όπως εξανοϊκό αιθυλεστέρα, ο οποίος έχει άρωμα ανανά. Τα αρχικά αποτελέσματα, ήταν τραγικά.

krasi1

Αλλά έξι μήνες αργότερα, ο Chua και ο Lee θεωρούν ότι έχουν παράξει ένα πειραματικό συνθετικό κρασί που μιμείται τη γεύση του αφρώδους ιταλικού λευκού κρασιού Moscato d’Asti και στρέφονται τώρα στην απομίμηση της σαμπάνιας Dom Pérignon.

Το κρασί δεν θα είναι το πρώτο ποτό που γίνεται τεχνητά, αλλά η χημική διαδικασία είναι περίπλοκη. Ένα μπουκάλι συνήθως περιέχει περίπου 1.000 διαφορετικές ενώσεις, καθιστώντας πρόκληση τον εντοπισμό εκείνων, οι ποίες είναι σημαντικά θεμελιώδεις για τη γεύση.

krasi

Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να συνδυάσει τη χημεία με τις γνώσεις ενός ειδικευμένου σομελιέ. Με αέρια χρωματογραφία, φασματομετρία μάζας και άλλα εργαλεία, ανέλυσαν τη σύνθεση του κρασιού Chardonnay, της σαμπάνιας και του Pinot Noir, προσδιορίζοντας τα βασικά μόρια της γεύσης.

Στη συνέχεια αναμιγνύοντας αυτά τα μόρια και επιδιορθώνοντας τις αναλογίες τους, και με τις δοκιμές από τον σομελιέ, προσπάθησαν για το καλύτερο.

Ο Τόνι Μιλανόφσκι (Tony Milanowski), ειδικός σε θέματα οινοποίησης στο Plumpton College στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει τις αμφιβολίες του. Όπως λέει, μερικές ενώσεις γεύσης όπως λιπαρά οξέα και εστέρες μπορεί να είναι δύσκολο να διαλυθούν κατευθείαν χημικά. Αυτά συνήθως παράγονται ως μικρόβια που προκαλούν σταδιακά τη ζύμωση στα σταφύλια, απελευθερώνοντας τις χημικές ουσίες σε μορφές που είναι σε θέση να αναμειγνύονται με τις άλλες ενώσεις που υπάρχουν.

krasi2

Αλλά ο Chua και ο Lee δεν αποθαρρύνονται. «Το μεγάλο μυστικό είναι ότι οι περισσότερες ενώσεις του οίνου δεν έχουν καμία αισθητή επίπτωση στην γεύση ή το άρωμα», λέει ο Lee. Και προσθέτουν πως η μέθοδος τους καταργεί όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία.

Σχεδιάζουν, μάλιστα, να πουλήσουν μια αρχική παρτίδα 499 φιαλών σαμπάνιας Dom Pérignon αντί 50 δολαρίων. Ωστόσο, αναμένεται να συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από τους κλασικούς οινοποιούς και τους ερευνητές, που θεωρούν πως αυτό που παράγεται δεν είναι κρασί.

(με πληροφορίες και εικόνες από New Scientist)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.