ΤΟΠΟΙ

Το μεσαιωνικό κάστρο που… επιπλέει!

Ένα κάστρο πάνω σε νησάκι, ανοικτά της Κορνουάλης, μοιάζει σαν να… επιπλέει στη θάλασσα και η πρόσβαση σε αυτό είναι εφικτή με τα πόδια όταν περάσει η παλίρροια!

Πρόκειται για St Michael’s Mount (το βουνό το Αγίου Μιχαήλ) και είναι παρόμοιο με το οχυρωμένο μεσαιωνικό μοναστήρι Mont St-Michel, που βρίσκεται σε νησάκι στη Νορμανδία, στη Γαλλία, όπου μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια, μόνο στη διάρκεια της άμπωτης.

Και τα δύο πανομοιότυπα κάστρα έχουν το όνομα του Αγίου Μιχαήλ, ενός από τους πιο σημαντικούς αγίους στον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Άγιος Μιχαήλ εμφανίσθηκε το 708 για να δώσει το όνομά του στο Mont St-Michel, ενώ είχε εμφανιστεί και το 495 στο St Michael’s Mount για να σώσει ψαράδες από τη συντριβή στα βράχια.

Ιστορικά, πάντως, η σχέση των δύο περιοχών επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως το Mont St-Michel, χτίστηκε το 1135 από Βενεδικτίνους μοναχούς, οι οποίοι έχτισαν και το St Michael’s Mount στην Ουαλία το 1414.

Το St Michael’s Mount δεν είναι μόνο πόλος έλξης για τους επισκέπτες, είναι και μια ζωντανή κοινότητα, καθώς υπάρχουν 23 κάτοικοι που ζουν σε κτίρια στη βάση του φρουρίου. Πολλοί εργάζονται εκεί, ενώ ανάμεσα τους είναι και οκτώ παιδιά, τα οποία καθημερινά διασχίζουν τη θάλασσα προς την ενδοχώρα για το σχολείο.

Οι πιο γνωστοί κάτοικοι του νησιού είναι ο Τζέιμς και η Μέρι Στ. Άιμπον (James – Mary St Aubyn), που αποκαλούνται ο λόρδος και η λαίδη Λέβαν (Levan), ο οποίοι πήγαν στο κάστρο με τα τέσσερα παιδιά τους το 2003.

Το νησί ανήκε στην οικογένεια τους και το είχε αγοράσει μετά τη λήξη του αγγλικού εμφυλίου, πριν 350 χρόνια, ο βουλευτής και συνταγματάρχης Τζον Στ. Άιμπον, που ήταν διοικητής του St Michael’s Mount.

Το 1954, η οικογένεια έδωσε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού στο National Trust (οργανισμός για τη διατήρηση των μνημείων) λαμβάνοντας ενοίκιο για 999 χρόνια!

st michel

st michel1

st michel2

st michel3

st michel4

st michel5

st michel6

st michel7

st michel9

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.