ΕΡΕΥΝΑ

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να έχουν το δικό τους αντηλιακό;

Εχετε παρατηρήσει τις κότες να τριγυρίζουν όλη μέρα, το καλοκαίρι, κάτω από τον ήλιο χωρίς να ψήνονται; Οι άνθρωποι και μια σειρά από άλλα πλάσματα της φύσης δεν αντέχουν, γιατί δεν παράγουν τα δικά τους αντηλιακά.

Ωστόσο, εκτός από τις κότες υπάρχουν ψάρια, αμφίβια, ερπετά και πουλιά, τα οποία δεν έχουν καμία «ανησυχία» όταν εκτίθενται στον ήλιο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του ΄Ορεγκον βρήκαν την απάντηση και το μυστικό κρύβεται στην παραγωγή μιας ουσίας-χημικής ένωσης, που αποκαλείται «γκάντουσολ» (gadusol), η οποία παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα είδη έχουν κληρονομήσει γενετικά αυτήν την ικανότητα, προκειμένου να προστατεύουν το δέρμα τους, παράγοντας το «αντηλιακό» τους! Το γονίδιο, που δίνει τη δυνατότητα να παραχθεί η ουσία, είναι παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε σε φύκια και ίσως μεταφέρθηκε και εξελίχθηκε στα σπονδυλωτά ζώα.

Το γενετικό μονοπάτι που επιτρέπει την παραγωγή της gadusol, έχει εντοπιστεί από την ιριδίζουσα πέστροφα και τον αμερικανικό αλιγάτορα μέχρι την πράσινη θαλάσσια χελώνα και τα κοτόπουλα.

Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση eLife και μάλιστα, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, βρήκαν έναν τρόπο, για να παράξουν την ουσία σε ποσότητες με χρήση μαγιάς. Πιστεύουν ότι με περαιτέρω ανάπτυξη, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η ουσία ως συστατικό για τα διάφορα είδη αντηλιακών, καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων για τον άνθρωπο.

(με πληροφορίες από EurekAlert και εικόνα από Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.