ΖΩΗ

Το όμορφο λουλούδι με το άσχημο παρελθόν

Ένα πολύ όμορφο μπλε λουλούδι έχει προκαλέσει διαμάχη στην Αυστρία, καθώς αποτελεί το σύμβολο του ακροδεξιού κόμματος και παλαιότερα ήταν σύμβολο των Ναζί.

Το μπλε λουλούδι το λένε κενταύρια ή κοινώς «καλαμποκάλευρο» (Centaurea cyanus) και βρισκόταν στο στήθος των μελών του Κόμματος της Ελευθερίας, που σημείωσε εκρηκτική άνοδο στις προεδρικές εκλογές.

«Η κενταύρια είναι ένα περίπλοκο σύμβολο», λέει ο ιστορικός Μπέρναρντ Βαϊντίνγκερ (Bernhard Weidinger). «Ήταν το αγαπημένο λουλούδι του τελευταίου αυτοκράτορα της Γερμανίας, του Κάιζερ Γουλιέλμου Β και χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο από Γερμανούς εθνικιστές κατά τον 19ο αιώνα.

cornflower

Photo Schizoform

«Στη συνέχεια, μεταξύ του 1934 και του 1938, όταν το κόμμα των Ναζί ήταν απαγορευμένο στην Αυστρία, ήταν το μυστικό σύμβολο που φορούσαν τα μέλη του κόμματος για να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον».

Βέβαια, οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας, αποφεύγουν τις συγκρίσεις και τους συσχετισμούς, λέγοντας πως χρησιμοποιούν το «καλαμποκάλευρο» γιατί είναι μπλε, όπως και το χρώμα του κόμματος, αλλά και γιατί τους αρέσει ως λουλούδι…

cornflower2

Photo Andrew Hill

Πάντως, αρκετοί από τους Αυστριακούς μοιραία κάνουν αυτή την σύνδεση, καθώς θεωρούν πως «το Κόμμα της Ελευθερίας καλλιεργεί κάποια αμφιθυμία, όταν πρόκειται για το παρελθόν».

Ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας ήταν Γκέοργκ Χάιντερ (Joerg Haider) ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 2008. Ο Haider τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, είχε επαινέσει ανοιχτά τις θέσεις του Τρίτου Ράιχ.

(με πληροφορίες από BBC / Πρώτη εικόνα Bill Burris)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.