ΤΕΧΝΗ

Το πρώτο υποβρύχιο συγκρότημα του κόσμου!

Έναν ήχο διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε, παράγει πενταμελές συγκρότημα από τη Δανία, που παίζει μουσικά όργανα και τραγουδά, κάτω από το νερό!

Για να βγει το αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε βίντεο, χρειάστηκαν 10 χρόνια πειραματισμού από την τραγουδίστρια Λέιλα Σκόβμαντ (Laila Skovmand), ώστε να βγαίνει ήχος μέσα από το νερό χωρίς να ακούγεται «πνιγμένος».

Η Skovmand έκανε τα πρώτα πειράματα, βυθίζοντας το στόμα της σε ένα μπολ της κουζίνας γεμάτο με νερό. Η προσπάθεια της ήταν να παράγει ένα σταθερό βιμπράτο. Παρότι δούλεψε πολύ, το αποτέλεσμα δεν ήταν επιθυμητό καθώς δημιουργούνταν πολλές φυσαλίδες.

Για να τις αποφύγει, ανέπτυξε μια τεχνική κρατώντας μια μεγάλη φυσαλίδα στο στόμα και τραγουδώντας μέσα από αυτήν. Κάθε ένα λεπτό ανεβαίνει στην επιφάνεια για να πάρει ανάσα και να δημιουργήσει μια νέα φούσκα, ώστε να συνεχίσει το τραγούδι.

Παράλληλα, η Skovmand ήθελε να έχει και υποβρύχια μουσικά όργανα. Στις αρχές των πειραμάτων της δοκίμασε με ένα φτηνό βιολί. Αν και διαλύθηκε μετά από λίγες ημέρες, έβγαζε έναν ενδιαφέροντα ήχο, «σαν και αυτόν της δεκαετίας του ’30», όπως λέει. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αδιάβροχο βιολί κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και σύνθετα υλικά.

Την προσπάθεια της βοήθησαν κατασκευαστές ασυνήθιστων οργάνων, όπως ο Άντι Καβόρτα (Andy Cavorta), που έχει συνεργαστεί με τον Μπιορκ. Η προσπάθεια του ήταν να ξεπεράσει το πρόβλημα με την πυκνότητα του νερού, ώστε να «ταξιδεύει» γρήγορα ο ήχος. Επίσης, έπρεπε να αντιμετωπίσει την αντήχηση και την τριβή.

laila2

Δουλεύοντας με αυτές τις παραμέτρους, ο Cavorta δημιούργησε δύο νέα όργανα. Το πρώτο είναι η rotacorda, ένα εξάχορδο όργανο σαν κιθάρα και μια «μανιβέλα» που χτυπά σαν μηχανικό σφυρί, δημιουργώντας έναν συνεχή ήχο.

Το δεύτερο όργανο, που ονομάζεται crystallophone, είναι μια τροποποιημένη έκδοση της φυσαρμόνικας από γυαλί. Αποτελείται από κύπελλα που παίζονται με τα δάχτυλα, δημιουργώντας ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα δοξάρι πάνω σε μια χορδή βιολιού.

Τα όργανα έπρεπε επίσης να είναι προσαρμοσμένα στη δεξαμενή όπου θα παίζει το συγκρότημα, δεδομένου ότι οι διαστάσεις της, η θερμοκρασία, και το μείγμα των αερίων στο νερό επίσης συνεισφέρει στον ήχο.

Ο Ματ Νόλαν (Matt Nolan), ένας κατασκευαστής κρουστών, ασχολήθηκε για να τελειοποιηθεί ο ήχος του συγκροτήματος, ενώ προστέθηκε και ένα ακόμη όργανο το hydraulophone, που είναι ένα είδος τροποποιημένων ντραμς.

laila1

Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος προγραμματίστηκε για τις 27 Μαΐου του 2016, στο Ρότερνταμ σε μια παράσταση που ονομάζεται AquaSonic.

(με πληροφορίες και εικόνες από New Scientist και Oddity Central)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s