ΕΡΕΥΝΑ

Τo σχήμα των πόλεων διαμορφώνει τον καιρό τους

Τα χαρακτηριστικά του καιρού σε κάθε μία πόλη εξαρτώνται από την αρχιτεκτονική της και γενικότερα από το σχήμα της, υποστηρίζει μελέτη μετεωρολόγων.

Οι βιομηχανικές πόλεις με μεγάλη κίνηση απελευθερώνουν συνεχώς θερμότητα, και μετά από μια ζεστή μέρα, οι τσιμεντένιες επιφάνειες την ακτινοβολούν και μέσα στη νύχτα. Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να οδηγήσουν σε αποπνικτική ζέστη ή ξαφνικές καταιγίδες.

Αλλά δεν παίζει ρόλο μόνο η θερμότητα για τη διαμόρφωση του κλίματος σε μια πόλη. Σημαντικός παράγοντας είναι η χωρική διάταξή της. Ο άνεμος που κινείται μέσα στα κτίρια, είναι αυτός που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες και την ποιότητα του αέρα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Boundary Layer Meteorology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ο άνεμος φυσάει πάνω από μια πόλη, τα κτίρια αλληλεπιδρούν με την κινούμενη μάζα του αέρα, δημιουργώντας αναταραχή, όπως όταν βάζουμε το χέρι μας στην επιφάνεια του νερού.

Αυτή η αναταραχή εξαπλώνεται στην ατμόσφαιρα και στους δρόμους. Ως αποτέλεσμα είναι η περισσότερη θερμότητα, η υγρασία και οι ρύποι, να μεταφέρονται από το έδαφος προς τα επάνω.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από λεπτομερείς προσομοιώσεις της ροής του ανέμου, πάνω και μέσα σε μια γειτονιά της Βασιλείας και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που συλλέγονται σε πύργο ανέμου, εντός της ίδιας περιοχής.

«Αυτό που δείξαμε στην εργασία μας, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρική μεταβλητότητα των πόλεων, είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε πόλης», λέει ο Μάρκο Τζιομέτο (Marco Giometto), πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Οι περισσότερες παραστάσεις της πόλης που χρησιμοποιούνται ως μοντέλα καιρού, βασίζονται σε δεδομένα που προέρχονται από μετρήσεις σε μια συγκεκριμένη θέση μέσα σε αυτήν. Η μεταφορά θερμότητας, υγρασίας ή ρύπων, στη συνέχεια υπολογίζονται με τη χρήση μαθηματικών εξισώσεων», λέει.

«Τα μοντέλα καιρού προφανώς δεν μπορούν να περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναπαραστάσεις όλων των μεγάλων πόλεων», προσθέτει ο Giometto και επισημαίνει πως οι προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης απαιτούν χρόνο και πόρους που δεν είναι διαθέσιμοι σε μετεωρολόγους.

Πάντως, υποστηρίζει, πως θα απαιτηθεί η ανάπτυξη νέων, πιο αξιόπιστων τρόπων για να δώσουν αναλυτικά στοιχεία διαφόρων αστικών περιοχών, ώστε να τα επεξεργαστεί υπολογιστής και να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Η καλύτερη κατανόηση του πώς οι πόλεις επηρεάζουν τον αέρα μέσα και πάνω τους, θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού, επίσης να δώσει λύσεις, ώστε να καταστούν οι πόλεις πιο αποδοτικές ενεργειακά και, ίσως μια μέρα, λιγότερο ζεστές.

(με πληροφορίες από Science Daily / Εικόνα Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.