ΕΡΕΥΝΑ

Τι επηρεάζει το ύψος του μωρού;

«Πόσο θα ψηλώσει το μωρό μου;», είναι ένα από τα ερωτήματα που θα ακούσει συχνά κανείς από νέους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρα από τα γονίδια, σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες!

Ο,τι κάνουν στο πρώτο έτος της ζωής του μωρού τους, θα μπορούσε να επηρεάσει και το ύψος του.

Τα γονίδια δεν επηρεάζουν από μόνα τους πόσο θα ψηλώσει ένα παιδί, καθώς μια μελέτη διαπίστωσε ότι ρόλο-κλειδί έχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ακόμη κι από το στάδιο της μήτρας.

Μια ισραηλινή ερευνητική ομάδα έχει ανακαλύψει ότι το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί, από τη μήτρα μέχρι και το πρώτο έτος της ηλικίας του, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος αλλά και την ανάπτυξή του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκτός από τα γονίδια που έχουν σημαντική επίδραση στο ύψος και την ανάπτυξη ενός ατόμου, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες με καταλυτικό ρόλο όπως είναι η υγεία, η διατροφή, το παιχνίδι, η οικογενειακή δομή, οι οικογενειακές σχέσεις-μάλιστα, είναι καθοριστικοί σε ποσοστό 50!

Η πρωτοποριακή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Pediatrics (January 2015), διεξήχθη από ερευνητές του ινστιτούτου Technion-Israel Institute of Technology, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του νοσοκομείου Bnai Zion Hospital.

«Ανακαλύψαμε την αξιοσημείωτη δύναμη του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση ενός ατόμου. Αυτό είναι που ονομάζεται «πλαστικότητα» στην ανθρώπινη ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η μητέρα και οι παιδικές τροφές, οι κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και το ύψος μας», τόνισε σε μια δήλωσή του, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ζιβ Χότσμπεργκ (Ze’ev Hochberg).

Και παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα για σκέψη τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υποσιτισμένο περιβάλλον κι αυτά που οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν σωστά και καλά.

(με πληροφορίες από Science Daily και εικόνα από Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.