ΤΕΧΝΗ

Λουλουδένια χαλιά στους δρόμους!

Μια παράδοση που ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, εξακολουθεί να ομορφαίνει τους δρόμους σε πολλές ιταλικές πόλεις, με τη δημιουργία χαλιών από λουλούδια!

Αυτά τα όμορφα έργα τέχνης έχουν διάφορα σχήματα, από γεωμετρικές παραστάσεις, αγιογραφίες, ταπετσαρίες, ακόμα και πίνακες μεγάλων ζωγράφων.

Για τη δημιουργία των λουλουδένιων χαλιών, πρώτα γίνεται ο σχεδιασμός με κιμωλία στο δρόμο, και στη συνέχεια συμπληρώνεται με χιλιάδες πέταλα διαφόρων χρωμάτων. Μερικές φορές το έδαφος χρησιμοποιείται για να τονίσει το περίγραμμα του σχεδιασμού.

Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μαζί με τα λουλούδια και ξυλόγλυπτα. Η όλη διαδικασία διαρκεί δύο ή τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί. Συχνά, αφού ολοκληρωθούν τα χαλιά, περνά από πάνω τους μια θρησκευτική πομπή.

Στην αρχαιότητα τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν για να τιμούν θεότητες, να ραίνουν επιφανείς προσωπικότητες, αυτοκράτορες και πολεμιστές. Η τέχνη της δημιουργίας ψηφιδωτών από λουλούδια στους δρόμους εκτιμάται πως ξεκίνησε στη Ρώμη το 1625, όταν χρησιμοποιήθηκαν άνθη για το στολισμό του ναού του αγίου Πέτρου.

Αργότερα, ο μπαρόκ καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι (Gian Lorenzo Bernini 1598-1680) βοήθησε να εξαπλωθεί ως έργο τέχνης, αυτό το έθιμο σε όλη τη Ρώμη, διοργανώνοντας φεστιβάλ.Το έθιμο, όμως, τον 17ο αιώνα, έφυγε από την ιταλική πρωτεύουσα και διάφορες πόλεις της, κυρίως στο νότο, άρχισαν να γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο, τη θρησκευτική γιορτή του Corpus Domini.

infiorata

infiorata5

infiorata6

infiorata3

infiorata8

infiorata4

infiorata9

infiorata10

infiorata11
(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.