ΕΡΕΥΝΑ

Ο πλανήτης Άρης βρίσκεται στη Γη!

Ένα νησί στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, έχει παρόμοιες συνθήκες με αυτές που επικρατούν στον Άρη και, μάλιστα, είναι ο τόπος όπου κάνουν τις έρευνες του οι επιστήμονες της NASA!

Πρόκειται για το ακατοίκητο νησί Ντέβον (Devon), που ανήκει στον Καναδά. Το έδαφος παραμένει παγωμένο για σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, ιδιαίτερα το ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο μόνιμα καλύπτεται από ένα στρώμα πάγου πάχους που φτάνει τα 500 με 700 μέτρα!

Μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που διαρκεί 45-50 ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λιώνει το χιόνι. Η θερινή θερμοκρασία ανεβαίνει μόλις στους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι -16 βαθμούς.

Με άλλα λόγια, το Ντέβον είναι μια άγονη έρημος, που κυριαρχείται από παγετό και σχεδόν στερείται ύπαρξης φυτών και ζώων. Αλλά για επιστήμονες και ερευνητές, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθεσία, καθώς η εδαφική διαμόρφωση και το δριμύ κλίμα του, είναι παρόμοια με τις συνθήκες στον Άρη.

Από το 2001, το Ντέβον έχει γίνει η θερινή κατοικία για μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται σε ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ονομάζεται Haughton Mars Project (HMP). Αυτό μελετά πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται σε άλλους πλανήτες, ιδίως στον Άρη.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της NASA, το άγονο έδαφος του Ντέβον, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η απομόνωση, και η δυσκολία μετακινήσεων, προσφέρει στους επιστήμονες και το προσωπικό, μια σειρά από μοναδικές ερευνητικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, ο κύκλος της αρκτικής ημέρας και νύχτας, περιορίζει τις δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας, κάτι που εκτιμάται πως πιθανόν να αντιμετωπίσουν τα μέλη διαστημοπλοίων, σε πτήσεις μακράς χρονικής διάρκειας.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως η NASA, έχει βάση έναν σταθμό, σε μια κορυφογραμμή με θέα στον κρατήρα Χότον (Haughton), διαμέτρου 23 χιλιομέτρων, που σχηματίσθηκε πριν από περίπου 39 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μετεωρίτης διαμέτρου 2 χιλιόμετρων χτύπησε τη Γη.

Εκεί δεν υπάρχει νερό λόγω του ψύχους και, επίσης, ο Haughton διατηρεί πολλά γεωλογικά χαρακτηριστικά τα οποία μοιάζουν περισσότερο με αυτούς του Άρη, παρά με αντίστοιχους της Γης.

Το Ντέβον, πάντως, δεν στερείται εντελώς ζωής. Η πεδινή περιοχή Τρουλόβ (Truelove), στη βορειοανατολική ακτή του, είναι σχετικά ζεστή και υγρή, έχει κάποια βλάστηση και, παραδόξως, μερικά άγρια ζώα. Στην πραγματικότητα, η υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού, των 8 βαθμών Κελσίου και αυτές οι 50 ημέρες χωρίς χιόνι, ευνοούν την ύπαρξη τους.

Εκεί, φυτρώνουν ορισμένα βρύα, στα οποία βόσκουν τα ζώα όλο το χρόνο. Στο κρύο και υγρό χώμα υπάρχουν κυρίως ασπόνδυλα, όπως σκουλήκια, πρωτόζωα, και κουνούπια. Το νησί διαθέτει επίσης μικρό πληθυσμό πτηνών.

devon1

devon3

devon-4

devon6

devon8

devon9

devon7

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.