ΤΟΠΟΙ

Το σπίτι που γέρνει!

Στο Καντέρμπουρι, στην Αγγλία, ένα σπίτι του 17ου αιώνα, αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών, καθώς γέρνει… περίεργα, και για πολλούς θεωρείται πως ενέπνευσε τον Κάρολο Ντίκενς.

Το ξύλινο σπίτι έχει το όνομα Sir John Boys House και το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ότι η μπροστινή πόρτα, για να είναι λειτουργική, φτιάχτηκε με τέτοια κλίση, ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο κτίριο.

Πάνω από την πόρτα είναι γραμμένη η επιγραφή: «ένα πολύ παλιό σπίτι που προβάλλει πάνω από το δρόμο … κλίνει προς τα εμπρός, προσπαθώντας να δούμε ποιος περνούσε στο στενό πεζοδρόμιο κάτω από …» Charles Dickens 1849.

Η επιγραφή είχε ληφθεί από το πιο διάσημο λογοτεχνικό έργο του Καρόλου Ντίκενς «Δαβίδ Κόπερφιλντ» στο τμήμα που περιγράφει την κατοικία όπου ο έζησε ο Κόπερφιλντ.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Sir John Boys House ενέπνευσε Ντίκενς να γράψει αυτές τις γραμμές, καθώς υπάρχουν πολλά σπίτια στο Κεντέρμπουρι με προεξέχοντες πάνω ορόφους, και η περιγραφή θα ταίριαζε με οποιαδήποτε από αυτά.

Όταν ο Ντίκενς έδειχνε σε κάποιους Αμερικανούς φίλους του τα αξιοθέατα του Καντέρμπουρι, του ζητούσαν επίμονα να τους πει ποιο σπίτι ήταν η έμπνευση του, και αυτός γελώντας τους είπε πως θα το κάνει. Όμως, δεν το αποκάλυψε…

Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Sir John Boys, ένας βουλευτής, έζησε στο σπίτι, αλλά αργότερα αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι το σπίτι χτίστηκε το 1617, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του.

Παρ ‘όλα αυτά, το σπίτι συνέχισε να ονομάζεται Sir John Boys House. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης «γκαλερί του βασιλιά», ενώ εκεί στεγάστηκαν διάφορα καταστήματα και τώρα λειτουργεί σαν βιβλιοπωλείο.

Το σπίτι άρχισε να γέρνει, ως αποτέλεσμα τις μετακίνησης της εσωτερικής καμινάδας, που παρέσυρε όλο το κτίριο. Η καπνοδόχος, τελικά, κατέρρευσε το 1988. Το κτίριο τώρα υποστηρίζεται εσωτερικά από ένα πλαίσιο χάλυβα, το οποίο αποτρέπει περαιτέρω κλίση του.

canterbury1

canterbury5

canterbury2

canterbury3

canterbury6

canterbury4

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.