ΕΡΕΥΝΑ

Το «δεύτερο δέρμα»

Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από μια δεκαετία ερευνών, δημιούργησαν το «δεύτερο δέρμα», ένα νέο υλικό που ο καθένας μας θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να κρύψει τις ρυτίδες του!

Πρόκειται για ένα ελαστικό φιλμ, το οποίο μιμείται το δέρμα και αποτελείται από το πολυμερές πολυσιλοξάνη, με βάση τη σιλικόνη.

Είναι μια μεγάλη υπόθεση, καθώς σημαίνει ότι το νέο υλικό βρίσκει εφαρμογές για προστασία από ηλιακά εγκαύματα, θεραπεία παθήσεων όπως το έκζεμα, αλλά για μια χρήση που ενθουσιάζει τους ανθρώπους και κυρίως τις γυναίκες: φαίνεται ότι λειτουργεί σαν λίφτινγκ, καθώς κάποια μπορεί να το βάλει το πρωί, να το φοράει όλη τη μέρα και το βράδυ να το αφαιρεί!

Το «δεύτερο δέρμα», που είναι αόρατο και μπορεί να προστατεύσει προσωρινά, να σφίξει και να εξομαλύνει τις ρυτίδες, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της εταιρείας καλλυντικών προϊόντων Olivo Labs.

Σε δοκιμές με ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υλικό, το οποίο περιγράφεται ως «XPl» στην επιθεώρηση «Nature Materials», ήταν σε θέση να μειώσει τις σακούλες των ματιών αλλά και να ενισχύσει την ενυδάτωση του δέρματος.

Το υλικό εφαρμόζεται στο δέρμα σε δύο στάδια: Πρώτα μπαίνει μία διαφανής κρέμα που περιέχει το πολυμερές και μετά μια δεύτερη με τον «καταλύτη» που συμβάλλει στη δημιουργία μιας αόρατης «μεμβράνης», η οποία αργότερα μπορεί να ξεφλουδιστεί.

Αν και ως ιδέα ήταν κάτι πολύ απλό, η εύρεση ενός πολυμερούς με τέτοιες ιδιότητες ήταν απίστευτα δύσκολη. Οι ερευνητές δημιούργησαν μία βιβλιοθήκη με περισσότερα από 100 πιθανά πολυμερή πριν εντοπίσουν το κατάλληλο, το οποίο θα μπορούσε να μιμηθεί κάποιες από τις ιδιότητες του φυσικού δέρματος.

Η ομάδα δοκίμασε το φιλμ σε περισσότερα από 300 άτομα. Μια δοκιμή έδειξε ότι, μετά από 24 ώρες εφαρμογής, οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερη υγρασία στο δέρμα τους από εκείνους που χρησιμοποίησαν βαζελίνη ή άλλα προϊόντα ενυδάτωσης. Μια άλλη δοκιμή έδειξε ότι η μεμβράνη ήταν λίγο πολύ αόρατη για μια ολόκληρη ημέρα. Μόνο σε δύο από τις 25 γυναίκες που εξετάστηκαν, η άκρη της έγινε αισθητή μετά από 16 ώρες χρήσης. Επίσης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνισε ερεθισμούς.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα τις καλύτερες εμπορικές εφαρμογές του υλικού. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, καθώς ναι μεν άνοιξε ο δρόμος, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τυχόν βλάβες που μπορεί να προκαλέσει αλλά και περισσότερες δοκιμές, εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική.

(με πληροφορίες από Science Daily / Βίντεο Massachusetts Institute of Technology -MIT)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.