ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι άνθρωποι κλαίνε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κλάψει κανείς, με τους επιστήμονες να θεωρούν σημαντική διαδικασία το κλάμα για το καλό των ματιών,  ενώ είναι ενδεικτικό της συναισθηματικής κατάστασης, αλλά ενδεχομένως και προσπάθεια χειραγώγησης!

Όταν ένα δάκρυ τρέχει είναι το απόλυτο σύμβολο της θλίψης, αλλά οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κλαίνε επειδή καθαρίζουν κρεμμύδια, ή επειδή μπήκε κάτι στο μάτι τους.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν πως τα δάκρυα βοηθούν στη διατήρηση υγιών ματιών, καθώς τα λιπαίνουν, καθιστούν την εξωτερική τους επιφάνεια ομαλή, και σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, βοηθούν στην καλύτερη όραση.

Επιπλέον, τα αντανακλαστικά δάκρυα, ή εκείνα που συμβαίνουν ασυνείδητα, βοηθούν να καθαρίσουν τα μάτια από ερεθισμούς, οι οποίοι προκαλούνται από σκόνη, ατμοσφαιρική ρύπανση ή κρεμμύδια. Επίσης, τα συναισθήματα μπορεί να φέρουν δάκρυα και χρησιμεύουν ως μέσο για τη μη λεκτική επικοινωνία, είπε ο Αντρέ Σίλβα(André Silva), διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίνχο (Minho) στην Πορτογαλία.

«Τα μωρά κλαίνε για να προκαλέσουν την προσοχή από τις μητέρες τους. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα δάκρυα τους για να εκφράσουν συναισθήματα, όπως ευτυχία ή θλίψη. Αυτά τα δάκρυα μπορεί να προκαλέσουν συμπόνια και κατανόηση από τους άλλους», πρόσθεσε ο Σίλβα.

Αλλά εφιστά την προσοχή για εκείνους που χρησιμοποιούν τα εύκολα δάκρυα τους για να χειραγωγήσουν τους άλλους.
Έτσι, τα συναισθηματικά δάκρυα παρουσιάζουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. «Είναι μια ισχυρή συσκευή επικοινωνίας, αλλά και δυνατός μηχανισμός χειραγώγησης», είπε χαρακτηριστικά ο Σίλβα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά δάκρυα έχουν τρία στρώματα: ένα λεπτό στρώμα βλέννας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μάτι, ένα υδαρές στη μέση και ένα λεπτό λιπαρό στρώμα στην κορυφή, που αποτρέπει την εξάτμιση των δακρύων.Το ίδιο ισχύει και για τα αντανακλαστικά, αλλά αυτά έχουν μεγαλύτερο υδαρές τμήμα και υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να σταματήσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένων λευκίνης – εγκεφαλίνης, μιας ενδορφίνης που θεωρείται φυσικό παυσίπονο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την καθαρτική επίδραση ενός γοερού κλάματος.

(με πληροφορίες από Live Science / Πρώτη εικόνα Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.