ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: Αυτά τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι

Η NASA, σε μελέτη της, έχει παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό φυτών που εξουδετερώνουν τις χημικές ουσίες, που έχουν εισβάλλει στα σπίτια με τα έπιπλα, τα διάφορα υλικά διακόσμησης και προϊόντα οικιακής χρήσης.

Ετσι, πριν αρχίσετε να ψάχνετε για το τέλειο λουλούδι που θέλετε να αγοράσετε, συμβουλευτείτε τον οδηγό, ο οποίος ακολουθεί για φυτά εσωτερικού χώρου, πολλά από αυτά είναι κατάλληλα και για μπαλκόνια.

Δράκαινα μαρτζινάτα

plant1

Photo Forest and Kim Starr

Αυτό το φυτό με τα λογχωτά φύλλα και τις κόκκινες άκρες που τα χαρακτηρίζουν, θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά στην αφαίρεση των ρύπων, κυρίως της φορμαλδεΰδης (βρίσκεται σε βαφές, ταπετσαρίες, καπνό από τζάκια, κ.α.) και του βενζολίου (βρίσκεται σε βαφές και συνθετικές ίνες, κ.α.). Χρειάζεται μέτριο φως από ήλιο.

Σανσεβιέρια

plant2

Photo Carl Lewis

Δίνει οξυγόνο το βράδυ και καταπολεμά χημικές ουσίες όπως ξυλόλιο, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, τολουόλιο και βενζόλιο. Μπορεί να τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα.

Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii)

plant3

Photo elnudomolesto

Αυτό το πολύχρωμο φυτό μάχεται το τριχλωροαιθυλένιο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα. Χρειάζεται να το τοποθετήσετε σε σημεία που έχουν άμεσο φως από τον ήλιο.

Φοίνικας αρέκα (Rhapis excelsa)

plant4

Photo Forest and Kim Starr

Είναι από τα λίγα φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν την αμμωνία, μια χημική ουσία που βρίσκεται στα προϊόντα καθαρισμού. Δεν έχει πρόβλημα με την υγρασία ούτε με τον χαμηλό φωτισμό, ευδοκιμεί σε μια θέση στο μπάνιο.

Αλόη

plant5

Photo Sudheesh S

Μάχεται το βενζόλιο (βρίσκεται σε απορρυπαντικά και πλαστικά) και τη φορμαλδεΰδη (βρίσκεται σε βερνίκια). Μια θέση στο περβάζι και σε σημείο που να την βλέπει ο ήλιος, είναι ό,τι καλύτερο για το φυτό.

Χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium)

plant6

Photo Pinus

Αντιμετωπίζει μια ολόκληρη σειρά από χημικές ουσίες, μεταξύ άλλων, ξυλόλιο, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, τολουόλιο και βενζόλιο. Φροντίστε να είναι στο σαλόνι και σε θέση με μπόλικο ηλιακό φως.

Χλωρόφυτο

plant7

Photo Maja Dumat

Λέγεται και φυτό «αράχνη». Καταπολεμά μονοξείδιο του άνθρακα, ξυλόλιο και φορμαλδεΰδη. Μάλιστα, αποτελεί ιδανική επιλογή για συνεργεία αυτοκινήτων και υπόστεγα. Δεν έχει πρόβλημα με χαμηλές θερμοκρασίες και λειτουργεί άψογα με έμμεσο ηλιακό φως.

Κισσός (Hedera helix)

plant8

Photo Enric Martinez

Φιλτράρει τη φορμαλδεΰδη και μάλιστα, θεωρείται ιδανικό φυτό για μπάνια και τουαλέτες, καθώς μειώνει αιωρούμενα σωματίδια ύλης κοπράνων ύλης. Θέλει υγρό χώμα και τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως ηλιακό φως.

Ορχιδέες φαλαίνοψις

plant9

Photo Abhradeep Kundu

Οι ορχιδέες εκλύουν οξυγόνο τη νύχτα, και μάλιστα η ποικιλία Moth (σκώρος) καταπολεμά το τολουόλιο. Κατάλληλη για κρεβατοκάμαρα.

Αγλαόνημα

plant10

Photo Mangostar

Αυτό το τροπικό φυτό δεν έχει πρόβλημα με τον χαμηλό φωτισμό και την υγρασία. Μάχεται το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη, θεωρείται ιδανικό για μπάνια.

Φίκος μπέντζαμιν

plant11

Photo LiChieh Pan

Η μπενζαμίνη καταπολεμά φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο και τολουόλιο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για ένα φυτό ευαίσθητο σε ρεύματα αέρα.

(με πληροφορίες από Telegraph / Photo Credit πρώτης εικόνας marimbajlamesa)

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.