ΤΟΠΟΙ

Ξενώνες στις φαβέλες του Ρίο

Φτηνή στέγη για τους 500.000 τουρίστες που αναμένεται να πάνε στο Ρίο για την Ολυμπιάδα, τον Αύγουστο, προσφέρουν ξενώνες στις παραγκουπόλεις του Ρίο, τις γνωστές φαβέλες.

Στο Ρίο βρίσκονται πάνω από 1.000 παραγκουπόλεις, οι οποίες θεωρούνται τα κέντρα των διαφόρων συμμοριών ναρκωτικών και όχι μόνο. Όμως, οι κάτοικοι, προφανώς σε συνεννόηση με τις Αρχές, μετατρέπουν κάποιες παράγκες σε ξενοδοχεία και ξενώνες με πολύ χαμηλές τιμές για τους τουρίστες, που αδιαφορούν ή αγνοούν τι σημαίνει φαβέλα.

Παράλληλα, θα είναι και ένα άνοιγμα στον πολιτισμό που υπάρχει στις φτωχογειτονιές και είναι θαμμένος μέσα στις παράγκες, όπου ζει το 1/5 του πληθυσμού του Ρίο. Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι περίπου 30 δολάρια την ημέρα, όταν κοστίζει 250 σε κοντινά ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Χωρίς αμφιβολία, οι περισσότερες φτωχογειτονιές της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης υποφέρουν από τη βία. Κάποιοι μιλούν για κακή αστυνόμευση, η οποία σε συνδυασμό με τις συμμορίες των ναρκωτικών που πολεμούν για την κυριαρχία της περιοχής, οδηγούν σε καθημερινές μάχες με πυροβολισμούς και θανάτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Βραζιλία έχει περισσότερους θανάτους από όπλα, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα το 2008 για να ηρεμήσει τις παραγκουπόλεις διώχνοντας τις συμμορίες από περιοχές, οι οποίες ως επί το πλείστον βρίσκονται κοντά σε πλουσιότερες γειτονιές ή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού για την ασφάλεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

favela1

faveal10

favela2

favela5

favela3

favela4

favela7

favela6

favela11

favela8

favela

(με πληροφορίες και εικόνες από Avax News)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.