ΕΡΕΥΝΑ

Ανακάλυψαν τυχαία την αιώνια μπαταρία!

Μια μπαταρία που μπορεί να επαναφορτίζεται για εκατοντάδες χιλιάδες φορές, χωρίς να παρατηρείται αλλοίωση της, ανακάλυψαν επιστήμονες σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ιρβάιν, πειραματίζονταν με διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν μπαταρίες, οι οποίες να μπορούν τόσο να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια όσο και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μια τυπική μπαταρία ιόντων λιθίου αρχίζει να αλλοιώνεται μετά από μερικές χιλιάδες κύκλους φόρτισης, επειδή στηρίζεται στα ηλεκτρόδια, τα οποία με τον καιρό δεν κρατούν το φορτίο της μπαταρίας.

bataria1

Για αυτή στη νέα μπαταρία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοσύρματα, τα οποία είναι εξαιρετικά αγώγιμα και έχουν μεγάλη επιφάνεια, που τα καθιστά πιο ικανά στη διατήρηση των φορτιών, από τα ηλεκτρόδια.

Όμως, είναι πολύ εύθραυστα και η κατάχρηση των κύκλων φόρτισης / αποφόρτισης, τα διασπά γρήγορα. Για να αποφευχθεί αυτό, οι επιστήμονες τα επικάλυψαν με μαγγάνιο και δημιούργησαν ένα κέλυφος από πλεξιγκλάς. Αυτό το πλεξιγκλάς, ήταν και το κλειδί.

bataria2

Η επικάλυψη με ζελέ από πλεξιγκλάς ήταν απλά ένα πείραμα, μια δεύτερη σκέψη, αλλά όταν δοκιμάστηκε βρήκαν ότι η συσκευή ήταν σε θέση να περάσει μέσα από 200.000 κύκλους φόρτισης / αποφόρτισης, χωρίς καμία απώλεια της ικανότητας της ή οποιαδήποτε ζημιά στο νανόσυρμα.

«Αυτό ήταν τρελό», είπε ο Ρέτζιναλ Πένερ (Reginald Penner), πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του UCI και ερευνητής για το έργο, «επειδή αυτά τα πράγματα συνήθως πεθαίνουν με δραματικό τρόπο μετά από 5.000 ή 6.000 ή 7.000 κύκλους».

bataria3

Το επικαλυμμένο ηλεκτρόδιο ήταν σε θέση να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα από ένα χωρίς επικάλυψη και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ότι το ζελέ πλαστικοποιεί το οξείδιο του μετάλλου στη μπαταρία, του δίνει ευελιξία και πρόληψη από τυχόν σπασίματα.

Αυτή η νέα μπαταρία νανοσυρμάτων θα μπορούσε μια ημέρα να οδηγήσει σε μπαταρίες που ποτέ δεν θα αντικαταθίστανται, θα φέρουν επανάσταση στα καθαρά ενεργειακά συστήματα, σε ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και διαστημόπλοια.

(με πληροφορίες από Tree Hugger)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.