ΤΕΧΝΗ

Κάντε όρεξη, δεν τρώγονται!

Τα βλέπεις στη βιτρίνα και θέλεις να τα φας όλα. Όμως, δεν τρώγονται… Είναι η ιαπωνική τεχνική με πλαστικά φαγητά, που προετοιμάζουν τους πελάτες για γαστριμαργική απόλαυση!

Λένε ότι πρώτα τρώμε με τα μάτια και αυτό το κάνουν κανόνα, τα ιαπωνικά εστιατόρια. Λαχταριστά πιάτα από κάθε κουζίνα, τραβάνε το βλέμμα και ανοίγουν την όρεξη των περαστικών ή των πελατών. Όλα είναι πιστά αντίγραφα, κατασκευασμένα από πλαστικό!

Η τέχνη αυτή ονομάζεται Sampuru, που προέρχεται από την αγγλική λέξη «δείγμα» (sample). Ξεκίνησε από την πόλη Γκουγιό, στο νομό Γκιφού της Ιαπωνίας, όπου ειδικοί καλλιτέχνες δημιουργούν αυτά τα υπερεαλιστικά δείγματα τροφίμων και τα πουλάνε σε εστιατόρια, που ανταγωνίζονται για την καλύτερη βιτρίνα.

Η παρουσίαση των τροφίμων παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς απολαμβάνουμε ένα γεύμα, και για το λόγο αυτό τα ψεύτικα πιάτα είναι φτιαγμένα με κάθε λεπτομέρεια. Οι πλαστικές τροφές που βρίσκονται σε ένα πιάτο, γίνονται η κάθε μία ξεχωριστά, ακόμα και οι κόκκοι του ρυζιού, σαν να ήταν πραγματικά μαγειρεμένες.

Η τέχνη της ψεύτικου φαγητού έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1920, όταν η χώρα βίωνε μια επανάσταση στο φαγητό και οι άνθρωποι από αγροτικές περιοχές συνέρρεαν στις πόλεις για να ζήσουν την εμπειρία να φάνε σε εστιατόριο.

Τότε, χρησιμοποιούσαν μοντέλα από κερί για να δείξουν το μενού σε όσους δεν ήξεραν γράμματα για να το διαβάσουν. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, ήταν ακόμη λιγότερο εξοικειωμένοι με τα ιαπωνικά φαγητά και τη γλώσσα, με συνέπεια να φωτογραφίζουν το μενού και να το προβάλλουν σε οθόνες.

Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το sampuru, το οποίο είναι καλλιτεχνικό προϊόν. Η βιομηχανία των πλαστικών τροφών είναι πολύ ανταγωνιστική στην Ιαπωνία και εκτιμάται ότι έχει έσοδα δισεκατομμυρίων γιεν ανά έτος. Για να αγοράσει κάποιος ένα πιστό αντίγραφο του μενού ενός εστιατορίου, μπορεί να πληρώσει μέχρι και 10.000 δολάρια!

Αν και τα περισσότερα πλαστικά τρόφιμα πωλούνται στο Τόκιο, ακόμα και ως αναμνηστικά, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία έχει στόχευση υπερπόντιες αγορές, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα. Ήδη, η τέχνη αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και το 1980, έγινε έκθεση πλαστικών τροφίμων, στο Μουσείο της Βικτορίας, στο Λονδίνο.

sampuru11

sampuru

sampuru1

sampuru2

sampuru5

sampuru4

sampuru6

sampuru8

sampuru12

sampuru10

sampuru9

(με πληροφορίες και εικόνες από Messynessy)

Κατηγορίες:ΤΕΧΝΗ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.