ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι πλούσιοι ζουν πιο πολύ από τους φτωχούς

Μια έρευνα σοκ, που έγινε στη Γλασκώβη, διαπιστώνει πως οι φτωχοί πεθαίνουν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα από τους πλούσιους, εξαιτίας της κακής διατροφής τους.

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, είναι διαβόητη για το εκπληκτικό χάσμα στο προσδόκιμο ζωής, μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι άντρες σε υποβαθμισμένες, λαϊκές συνοικίες, πεθαίνουν γύρω στα 54 χρόνια τους, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά οι πλούσιοι θα επιβιώσουν μέχρι τα 80 τους.

Οι ερευνητές θεωρούν πως μια αιτία για αυτή τη διαφορά, είναι το φτηνό κρέας και κυρίως το φτηνό επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Τα κρέατα αυτά, περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων, τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό, πιο εύκολα από τα άλλα πρόσθετα, και συνδέονται με πρόωρη γήρανση και βλάβη στα νεφρά.

Τα φωσφορικά άλατα εμφανίζονται σε πολλά τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά και λαχανικά, αλλά η διαφορά βρίσκεται στην ποσότητα που περιέχουν.

Η μελέτη της Γλασκώβης εξέτασε τους ανθρώπους από τις πιο υποβαθμισμένες και τις λιγότερο μειονεκτικές περιοχές. Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι τα φωσφορικά άλατα μετά από κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, σε αντίθεση με την πραγματική του ηλικία.

Ενώ μερικοί άνθρωποι σε λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές έφαγαν μια παρόμοια ποσότητα κόκκινου κρέατος, αντιστάθμισαν τις συνέπειες με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

burger

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Πολ Σιλς (Paul Shiels), του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, είπε ότι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι έχουν κακή διατροφή ήταν επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κάτι καλύτερο.

«Είναι η φτώχεια, δεν είναι μια προσωπική επιλογή. Η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι η διαδρομή για να λυθεί σωστά το πρόβλημα αυτό», επισήμανε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων φωσφορικών αλάτων και πιο συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μόνο στους άνδρες. Οι άντρες σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές, είχαν 7,4 % υψηλότερη πρόσληψη φωσφορικού.
Ο τύπος του κρέατος εμφανίζεται ιδιαίτερα σημαντικός. Κάποιος με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να απορροφήσει το 60% των φωσφορικών αλάτων του, αλλά θα το λάβει 100% από το κόκκινο κρέας με πρόσθετα, δήλωσε ο καθηγητής Shiels και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να επανεξετάσουν την ιδέα ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να βρίσκεται σε κάθε γεύμα.

(με πληροφορίες από Independent / Εικόνες από Pixabay)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.