ΤΟΠΟΙ

Το «βασίλειο των τσιγγάνων»!

Σπίτια που θυμίζουν παλάτια, με εμβλήματα από τα μπαλέτα Μπολσόι, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, βρίσκονται στο «βασίλειο των τσιγγάνων», στη Μολδαβία.

Μια πόλη 37.000 κατοίκων, η Σορόκα (Soroca), στη Μολδαβία, είναι η πρωτεύουσα των Ρομά όλου του κόσμου, με ηγέτη ή καλύτερα «βασιλιά», τον Άρθουρ «Μπαρόν» Τσεράρι «Arthur «Baron» Cerari», ο οποίος είναι και σύμβουλος του προέδρου της χώρας σε θέματα που αφορά την τσιγγάνικη μειονότητα.

Ο «βασιλιάς των τσιγγάνων» μένει σε ένα αρχοντικό που θυμίζει παλάτι των Μαυριτανών, και δεσπόζει στην «Τζίπσι Χιλ» (Gypsy Hill), όπως λένε οι Μολδαβοί τη Σορόκα, η οποία έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών για τα επιδεικτικά κτίρια της, με την περίεργη μίξη των αρχιτεκτονικών ρυθμών.

Ο δημοσιογράφος Αντρέι Γκιχάν (Andrei Ghihan), ο οποίος τράβηε και τις φωτογραφίες, μίλησε με τον βασιλιά των τσιγγάνων, τον οποίο κατέταξε στους πολύ καλούς ομιλητές, με αρκετά ταλέντα. Παίζει πιάνο, ακορντεόν, σαξόφωνο και κλαρίνο και, όπως του είπε, μιλά οκτώ γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Φαρσί και Γίντις (αραβικά της Περσίας και Γερμανοεβραϊκά).

«Έχει το υψηλότερο τίτλο στην ιεραρχία των Ρομά, είναι ο βασιλιάς. Αυτός είναι και ο μόνος αναγνωρισμένος ηγέτης όλων των Ρομά που ζουν στη Ρουμανία και τη Μολδαβία», είπε ο Γκιχάν, προσθέτοντας πως «επιβλέπει τις διοικητικές διαφορές, ασχολείται με τις νομικές υποθέσεις, την προστασία των δικαιωμάτων του λαού του για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

Οι Ρομά της Ευρώπης πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ινδία, απ’ όπου ταξίδεψαν τον 6ο και 7ο αιώνα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα είχαν φτάσει στη Βρετανία, την Ιρλανδία και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αντιμετώπιζαν διώξεις, που έφτασαν στην κορύφωση τους στη ναζιστική Γερμανία, όταν χιλιάδες εκτοπίστηκαν και εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια. Τώρα, κοινότητες τσιγγάνων κοινότητες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Αντρέι, οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή κυμαίνονται από 26.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα, μέχρι 200.000 ευρώ για ένα παλάτι. Και στη Σορόκα υπάρχουν πολλά, καθώς τα περισσότερα χτίζονται με χρήματα από τα μέλη της κοινότητας, που ζουν στο εξωτερικό.

soroca4

soroca1

soroca2

soroca3

soroca5

soroca13

soroca16

soroca17

(με πληροφορίες και εικόνες από Daily Mail)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.