ΖΩΗ

Οι παράνομοι χρυσοθήρες του Αμαζονίου

Στην καρδιά του Αμαζονίου βρίσκεται η βάση των παράνομων χρυσοθήρων, που καταστρέφουν τα δάση και μολύνουν το περιβάλλον με υδράργυρο, τον οποίο χρησιμοποιούν για τον διαχωρισμό του πολύτιμου μετάλλου από το χώμα.

Οι Αρχές της Βραζιλίας, έχουν ξεκινήσει ένα συνεχές κυνηγητό των χρυσοθήρων μέσα στην πυκνή ζούγκλα, στην πολιτεία Ροραΐμα (Roraima), στη γη των Ινδιάνων Γιανομάμι (Yanomami), όπου επικεντρώνεται η παράνομη εξόρυξη του χρυσού. Εκτός από τις συλλήψεις, στόχων των δυνάμεων καταστολής είναι και η καταστροφή των εργαστηρίων και των πλωτών μέσων για τη μεταφορά του χρυσού.

Η γη των Yanomami έχει έκταση 23.500.000 στρέμματα, δηλαδή δύο φορές το μέγεθος της Ελβετίας, και εκεί ζουν 27.000 ιθαγενείς. Η περιοχή τους ανήκει νόμιμα από το 1992, αλλά περίπου 5.000 χρυσοθήρες συνεχίζουν να την εκμεταλλεύονται κόβωντας δεντρα και δηλητηριάζοντας τα ποτάμια με υδράργυρο, αναζητώντας χρυσάφι.

Οι χρυσοθύρες είχαν εκτελέσει το 20% του πληθυσμού των Ινδιάνων στη δεκαετία του 1980, αλλά σήμερα η απειλή για αυτούς τους ανθρώπους είναι το τοξικό υγρό μέταλλο που χρησιμοποιείται για το διαχωρισμό του χρυσού από τα χαλίκια και το χώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από μια βιοϊατρική ερευνητική ομάδα, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένα χωριά των Yanomami, 92% των κατοίκων έχει δηλητηριαστεί από υδράργυρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο υδράργυρος εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών στα μολυσμένα ποτάμια.

Η υψηλή έκθεση σε υδράργυρο βλάπτει το νευρικό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στην όραση και την ακοή, και να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

gold2

gold7

gold

gold1

gold4

gold8

gold9

gold10

gold11

gold13

(Με πληροφορίες και εικόνες από Avax News / Photo Credit Bruno Kelly)

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.