ΕΡΕΥΝΑ

Τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία;

Μπορεί κάποιος να μετρήσει την ευτυχία; Αν, ναι, τότε μπορεί κανείς να νιώσει ευτυχισμένος, έστω και για μια στιγμή, με την αγορά ενός αντικειμένου ή ενός δώρου. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει μία έρευνα.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντλούν μεγαλύτερη ευτυχία από τις εμπειρίες της ζωής. Αλλά καμία δεν είχε εξετάσει, αν αισθάνονται εξ ίσου ευτυχισμένοι όταν καταναλώνουν.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Psychology and Personality Science, έγινε από το πανεπιστήμιο British Columbia, στο Βανκούβερ του Καναδά, από τον Άαρον Γουέιντμαν (Aaron Weidman) και την Ελίζαμπεθ Νταν (Elizabeth Dunn). Και είναι η πρώτη που εξετάζει τη στιγμιαία ευτυχία του ανθρώπου, σε σχέση με την κατανάλωση.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 67 άτομα και τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Σε όσους συμμετείχαν στην πρώτη, έδωσαν από 20 δολάρια για τα ξοδέψουν σε αγορές και από τους άλλους ζήτησαν να αναφέρουν ένα βιωματικό δώρο που πήραν τα Χριστούγεννα.

Τα αποτελέσματα, από τις απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο, έδειξαν ότι και οι μικρές αγορές, αλλά και τα δώρα πρόσφεραν ευτυχία με δύο διαφορετικές γεύσεις. Οι πρώτες παρείχαν ευτυχία με μεγαλύτερη διάρκεια, ακόμα και έως δύο εβδομάδες, ενώ τα δώρα προκάλεσαν μια πιο έντονη στιγμιαία ευτυχία.

Η μελέτη αυτή συμφωνεί, κάπως, και με προηγούμενη έρευνα από την Dunn, σύμφωνα με την οποία οι πολλές μικρές αγορές κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από μία μεγάλη.

(με πληροφορίες από Atlantic / Πρώτη εικόνα Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.